Våren rusar fram och jag tror att flera av er läsare har hunnit med att observera både det ena och det andra vårtecknet. Skulle i och med att vi står inför månadsskiftet vilja slå ett slag för medborgarforskningsprojektet Vårkollen. Det är lite som Vinterfåglar inpå knuten, fast för vårväxter. Projektet drivs utav Svenska botaniska föreningen ihop den Svenska fenologinätverket vid SLU.

Målet med Vårkollen är att man vill skapa en ögonblicksbild över hur långt våren har kommit över hela Sverige under valborg till första maj genom att se hur långt i sin blomning eller lövsprickning som sex vanliga växter har kommit. Då det här med vårtecken är en kär tradition så finns det långa tidsserier att jämföra med då det fanns ett aktivt fenologinätverk från 1873 som drevs av Kungliga vetenskapsakademin som samlade in uppgifter om vårtecken ungefär 50 års tid.

Att det finns så långa serier för att man kan se mönster över en längre tid, exempelvis så har björkens lövsprickning kommit ca 50-60 mil längre norrut än vad som var normalt för hundra år sen och vitsippornas blomning ligger två veckor tidigare än vad som var normalt vid valborg i Uppland för hundra år sen. Att uppmärksamma förändringar i floran kan alltså vara ett sätt att mäta klimatförändringar, precis på samma sett som man vid ringmärkningsstationerna runt om i Sverige har kunnat se att många av våra flyttfåglar kommer allt tidigare om våren.

Hur gör man då för att vara med och rapportera till vårkollen? Jo, bege dig ut under valborgsmässoafton eller första maj och håll utkik efter följande växter: blåsippa, vitsippa, tussilago, hägg, sälg och björkar. För de fem första skall man notera om växten inte har börjat blomma, blommar eller är överblommade och för björkarna skall man notera om lövsprickningen inte har börjat, om den pågår eller om lövskrickningen är avslutad. Lövsprickningen innebär att trädet ser grönt ut på lite håll, men att bladen ännu inte vecklat ut sig så långt att bladskaftet är synligt.

Är det någon av växterna du känner dig osäker på eller som du kanske inte hittar när du är ute? Då är det bara att kryssa i Inte observerad. Även det är en viktig uppgift att få in. Hur rapporterar man då? Jo, via hemsidan varkollen.se eller via de broschyrer som finns vid naturvägledarens infodisk. Fråga gärna någon av oss naturvägledare om du behöver hjälp!

//Moa