was successfully added to your cart.
 

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Söndag 26 september kl 10.00-16.00
Fläta en svampkorg
Svampsäsongen är igång för fullt och vi på Getterön gör oss redo genom att fläta egna svampkorgar av mjölkpaket. Osäker på vilka svampar du kan plocka? Bra, man skall vara noggrann. Tillsammans tittar vi närmare på svampar som är svåra att förväxla och goda att äta! Resultatet får du självklart ta med hem. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré.

Söndagen den 10 oktober kl 13.00-14.00
Föredrag – Lappuggla
Naturfilmaren Göran Johansson/NF gästar naturum Getterön och visar film och foto från det lyckade lappuggleåret 2020. I den sydöstra delen av Halland och de västra delarna av Småland genomsöktes skogarna efter häckande lappugglor då man kunde misstänka att det skulle bli flera häckningar beroende på den stora sorktillgången. Det blev ett makalöst år med massor av häckningar och vi får i denna bild/filmvisning följa med ut till ett antal lyckade häckningar. Vi får även en inblick i hur man bygger boplattformar till ugglorna och hur de lämpligast sätts upp. Det blir en bildvisning med glimten i ögat med en hel del filmklipp om vad som händer runt om i själva sökandet efter ugglor. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 13 oktober kl 13.00-14.00
Örnonsdag
För dig som vill skåda fågel på vardagar anordnar vi örnonsdag. Då vi tillsammans med vår fågelguide spanar efter havsörn i reservatet. Det finns även möjlighet att se andra spännande fåglar som dyker upp i vår väg. Rovfåglar är en mäktig syn när de flyger över reservatet. Vid den här tiden på året besöker havsörnar reservatet varje dag. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 16 oktober kl 10.00-17.00
Skåda fågel med Ungdomsskådarna
Är du fågelintresserad ungdom och vill träffa andra ungdomar med fågelintresse? Följ med på en heldag med fågelskådning, fågelquiz och bildvisning på naturum Getterön. Naturum ligger i kanten av Getteröns naturreservat, som är en viktig rastplats för mängder av flyttfåglar på väg söderut. Vi avslutar dagen med korvgrillning. Alla under 25 år är välkomna. Eventet är kostnadsfritt men medtag egen lunch. Ingen föranmälan. I samarbete med BirdLife Sverige Ungdomsskådarna.

Lördag 23 oktober kl 11.00-13.00
Science Safari
Science safari gästar naturum. Det är en rolig buss full med experiment inom teknik och vetenskap för barn och nyfikna vuxna. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré.

Söndag 24 oktober kl 8.00-10.00
Ringmärkningsvisning
Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete i reservatet. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. I samarbete med Getteröns fågelstation. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré. Ringmärkningen är väderberoende och vid regn är visningen inställd.

Söndag 24 oktober kl 10.00-12.00
Workshop – Ringmärk en fågel
Delta i workshopen Ringmärk en fågel, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Här får själv gå igenom de olika momenten vid ringmärkning och sedan programmera en fågel så att den flyttar på världskartan ner till Afrika. Vi samlas inne på naturum. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré.

Onsdag 27 oktober kl 13.00-14.00
Örnonsdag
För dig som vill skåda fågel på vardagar anordnar vi örnonsdag. Då vi tillsammans med vår fågelguide spanar efter havsörn i reservatet. Det finns även möjlighet att se andra spännande fåglar som dyker upp i vår väg. Rovfåglar är en mäktig syn när de flyger över reservatet. Vid den här tiden på året besöker havsörnar reservatet varje dag. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 30 oktober kl 15.00-16.00
Artportalen
Det är många som dagligen rapporterar sina fynd av allt från fåglar, växter, svampar och insekter på Artportalen. Artportalen är ett fantastiskt verktyg där många hämtar information varje dag inför utflykter i naturen eller allmän forskning. Hur bär du dig åt för att rapportera in dina fynd på Artportalen? Ju fler fynd desto bättre! Christopher Gullander visar dig steg för steg hur själva rapporteringen går till. Ingen föranmälan. Fri entré.

Tisdag 2 november kl 10.00-12.00
Höstlov – Naturfotoskola
Vill du lära dig ta bättre naturbilder? Bara med ett antal små tips kommer dina bilder att bli bättre vare sig du använder mobilkameran eller systemkamera. Patrik Leonardsson som är professionell naturfotograf delar med sig av sin erfarenhet och lär ut hur du skall tänka gällande form, komposition och ljus. Vi börjar med en genomgång inomhus där Patrik visar bilder och pedagogiskt förklarar hur man skall tänka i bildspråk, för att sedan övergå i praktik utomhus i närområdet kring naturum Getterön. Passar barn från 10 år. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 3 november kl 10.00-16.00
Höstlov – Slajmtajm
Halloween + slajm = sant. Med potatismjöl och karamellfärg kladdar vi loss som aldrig förr! Resultatet får du självklart ta med hem. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré.

Torsdag 4 november kl 11.00-12.00
Höstlov – Rovfågelskola
Skåda rovfåglar på höstlovet! Med fågelskolan kan man lära sig mer om rovfåglar. Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Rovfåglar är en mäktig syn när de flyger över reservatet. Vid den här tiden på året besöker havsörnar reservatet varje dag. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördagar 6 november 9.00-10.00
Höstlov – Fågelmorgon för hela familjen
Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Kanske får vi se världens snabbaste djurart, pilgrimsfalken eller en av våra stora och ståtliga havsörnar. Allt kan hända i fåglarnas värld. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 7 november kl 13.00
Ingemar Lind – Möte med fjällpiparenEn film om en av fjällets doldisar, fjällpiparen. Det är uppe på själva kalfjället man skall söka honom. Men han gör inget väsen av sig. Plötsligt bara finns han där. När jag bestämde mig för att göra denna film var det lika mycket själva stämningen som fågeln själv jag var ute efter. Jag ville lyssna till tystnaden. Uppleva ljuset och känna den första aningen av vår. Drömmen var att försöka följa denna fantastiska fågel en hel säsong här uppe i det landskap vi kallar högfjället och som jag lärt mig tycka så mycket om. Och drömmen blev till verklighet. Alla förväntningar infriades och jag fick förmånen att följa honom från uppvaktning, via äggläggningen fram tills dess att ungarna för första gången såg dagens ljus. Jag var där med min kamera och bandspelare. Det blev ett oförglömligt möte, ett möte jag gärna delar med mig av. Filmen är ca 30 minuter och som ett förspel tänkte jag att vi skulle sjunga en hyllning till just fjällpiparen. Det behövs så här i Coronatider.

Fredag 12 november kl 18.00-20.00
Astronomikväll
Lär dig att hitta och titta på stjärnhimlen. Vi börjar inomhus med en introduktion om hur man orienterar sig på stjärnhimlen. Vad är det vi ser? Efteråt går vi ut och tittat på stjärnhimlen under ledning av astronomer. Genom teleskopet kan du se den vackra och spännande stjärnhimlen. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Hallands Astronomiska Förening