was successfully added to your cart.
 

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Vinter 2021/2022

Lördag 11 december kl 10.00
Varbergs lucia besöker naturum
När vinterns mörker omsluter oss skrider Lucia med sitt följe in och fyller naturum med ljus och sång. Kom och njut av Varbergs vackra luciatåg som besöker naturum kl 10.00. Efteråt kan du få hjälp av vår fågelguide att spana efter havsörn i reservatet genom vårt panoramafönster. I kaféet kan du köpa luciafika. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 19 december kl 11.00-14.00
Experimentverkstad – Gör din egen badbomb
De bästa julkapparna är ju de man gör själv! Gör din egen badbomb att ge bort i jul. Syror och baser är två motpoler som kan blandas och skapa häftiga kemiska reaktioner. Ta med oömma kläder för här är det lätt att bli kladdig. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 9 januari kl 11.00-14.00
Experimentverkstad – Raketer
Det nya året är här och idag blir det raketer och pang utan stubiner och krut. Utav en flaska bygger du en egen raket som du får avfyra på Getteröns högteknologiska avfyrningsramp. Visste du att det finns fåglar som flugit 1200 mil utan att landa, hur långt kommer din raket? Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag den 16 januari kl 13.00
Tärnor och deras fantastiska resor
De senaste tio åren har naturfotografen och filmaren Patrik Olofsson följt och skildrat våra tärnor både hemma i Sverige och i deras övervintringsområden, ett projekt som bland annat resulterade i filmen Tärnsommar som sändes i SVT våren 2021. Möt våra svenska tärnor i skärgårdar, vid kuster och våtmarker och följ med på deras flyttning över världshaven. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 30 januari kl 13.00-14.00
Vinterfåglar inpå knuten
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannar kvar här hela vintern. Många av dem söker sig till vårt fågelbord. Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige. I samband med vinterfågelräkningen ordnar naturum en vinterfågelguidning där vi tittar på fågelgästerna vid fågelbordet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 13 februari kl 13.00-14.00
Skäggmesar i vassen
I Getteröns naturreservat finns ett stort vassområde. En karaktärsart är för området skäggmesen, och det är också den som är vårt mål idag. Skäggmesen som dök upp i Sverige först på 1960-talet är en livlig och häftig fågel som känns exotisk på våra breddgrader med sin långa stjärt, den kanelbruna kroppen och hanens blåa huvud med svart mustaschteckning. Dessutom har den ett för arten omisskännligt plingande läte: ”Pling, plong, pling” som ljuder inifrån vassen. Självklart kommer vi även att titta på andra fåglar som dyker upp vår väg. Vi träffas utanför naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 20 februari kl 13.00
Fågelläten
Teet Sirotkin har varit intresserad av fågelläten sedan 1970-talet och har skrivit flera artiklar och hållit många föredrag i ämnet. Han arbetar som reseledare åt AviFauna och ses ofta på sträcklokaler runtom Sverige. Nu kommer han hit för att prata om tekniken med inspelning av fågelläten och analys av sonogram. Vi lär oss hur man skiljer på hackspettar, ugglor, korsnäbbar, och annat som är aktuellt på förvåren, men även lite diskussion om ovanligare arter och svåra artpar. Föreläsningen avslutas med ett roligt och lärorikt quiz. Ingen föranmälan. Fri entré.

Tisdag 22 februari kl 13.00-14.00
Sportlov – Familjequiz
Vill du lära dig mer om fåglar? I naturum Getteröns kluriga quiz har du chansen att utmana dig själv och din familj i olika frågor om fåglar. Vid quizet används en mentometer så du förblir anonym om du inte vinner förstås! Det kommer att bli både roligt och lärorikt. Fina priser väntar. Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquiz. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 23 februari kl 11.00-14.00
Sportlov – Bilbygge
Hjul, axel och lite gravitation. Mer behövs inte för att få bilen att rulla. Men om bilen ska åka riktigt långt krävs planering. Friktion och att luftmotstånd står i vägen för bilens framfart! Lyckas du överlista dem båda och få bilen att rulla långt? Ingen föranmälan. Fri entré.

Torsdag 24 februari kl 13.00-14-00
Sportlov – Kroknäbbar
Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över Getteröns naturreservat. Hur jagar havsörnar? Vad äter dom? Var bor dom? Lär dig mer tillsammans med vår naturvägledare. Vi spanar efter kroknäbbarna genom panoramafönstret och tar en titt på vår havsörnsutställning. Ingen föranmälan. Fri entré.