Vi befinner oss nu ungefär halvvägs in i oxveckorna och februari är kanske inte var mans favoritmånad. Det har regnat fjorton dagar i streck och prognosen närmaste veckan ser rätt mörk ut den med. Vi funderar nog alla kring var vintern egentligen tog vägen det här året? När jag själv började observera lite vårtecken för några veckor sen trodde jag nog ändå att vintern ändå låg i bakhåll och kunde slå till när som helst. Tji fick jag och i fredags meddelande SMHI att våren officiellt är här.

Men, grått väder och gegga till trots, det finns roliga naturupplevelser att hålla utkik efter i februari. Mot slutet av februari och början på mars är det hög tid att gå ut och lyssna efter ugglor. Så här års hör man nämligen hur de ropar efter sin partner och det är något nästintill magiskt att få stå ute i mörkret och njuta av hoandet.

Här i Halland är det främst katt-, horn-, sparv-, pärl- och jorduggla som vi hör och den sistnämnda kommer igång lite senare på säsongen än de tidigare nämnda. Kattugglan är kanske den som flest hör någon gång i livet då den inte har något emot att leva tätortsnära medans exempelvis sparv- och pärlugglan hellre håller till i sluten skog.

Några av ugglorna kommer igång tidigt och hörs redan i skymningen såväl som i gryningen, så som den minsta ugglan sparvuggla och den största, berguven. Horn- och pärluggla är mer nattaktiva och kattugglan kan dra sin strof lite när som och har inte lika bestämd tidpunkt som övriga ugglor. Och på tal om berguven, det häckar några par i Halland och skulle man höra deras dova tvåstaviga hoande ”oo-hoo” så får man mer än gärna rapportera in det då Birdlife Sverige bedriver nationell inventering av arten under 2019–2020.

Tryck här för att läsa artikeln ”En av världens största ugglor minskar”

Tryck här för artikeln ”Hur man inventerar berguv”

Även om det främst är ljudet vi känner igen ugglorna på så här års så händer det ju ibland att man kan se dom dagtid när de slått sig till ro för att sova ett par timmar. Det är inte ovanligt att de är kråkfåglar som hittar ugglorna först och att vi genom att höra kråkfåglarnas skrän uppmärksammar ugglan. Om du hittar en uggla på dagkvist, kika gärna men på behörigt avstånd. Att bli störd när man sover gör ju ingen glad, människa som fågel. Om du är nyfiken på hur de olika ugglorna ser ut, hur de låter och var de finns, både geografiskt och vilka miljöer de uppträder i så finns det en utmärkt guide på natursidan:
Tryck här för att lyssna på ugglors läten

/ Moa Pettersson

Kattuggla Foto: Moa Pettersson