was successfully added to your cart.
 

Skolinformation

Välkommen på skolbesök till naturum Getterön! Naturum Getterön ligger i kanten av Getteröns naturreservat som är ett av Nordeuropas fågelrikaste områden. Inne i naturum kan du lära dig om Hallands olika naturtyper och fåglarna som trivs där, låna kikare och fågelbok samt penna och krysslista och ge dig ut i naturen på upptäcktsfärd. Reservatet erbjuder spännande fågelskådning året runt. Ni kan välja att låna utrustning och gå runt på egen hand eller att få en utställnings- eller naturguidning av vår naturvägledare.

Alla guidningar är kostnadsfria för alla skolor.

Kolla gärna förslag på guidningar under http://www.naturumgetteron.se/skolinfo/skolprogram/. Vi är även öppna för andra förslag och önskemål. Boka gärna i god tid före ditt besök på telefon 0340 – 87 510 och epost info@naturumgetteron.se. Boka minst sju dagar innan påtänkt datum.

Aktuell information angående covid-19

Nu under pandemitiden ser naturum Getterön att man minskar på gruppstorleken för att minimera riskerna för smitta både för elever, lärare och naturvägledare. Förslagsvis kan man dela klassen i två-tre grupper och halva klassen kan gå tipspromenad eller göra uppgiftsbladen i basutställningen, medan den andra halvan går fågelguidningen varefter man byter. Hör av er vid frågor och funderingar. Kontaktuppgifter finns i texten ovanför.

Årskurser och gruppstorlekar
Förskola, årskurs 1-9, gymnasium och högskola/universitet är välkomna att boka en skolguidning. Guidningen anpassas efter klassens förkunskaper. Vi ser gärna att antalet elever är max 15 stycken för att få ut så mycket som möjligt av guidningen.
Förslagsvis kan man dela klassen i två-tre grupper. Halva klassen går tipspromenaden eller gör uppgiftsblad i basutställningen, medan den andra halvan går fågelguidning varefter man byter. Hör av er vid frågor och funderingar.

Lediga tider
Det går fint att boka in ett skolbesök under alla veckodagar. Förmiddagen mellan kl 9.00-11.00 är vanligast, men alla andra tider går att diskutera. Det är fritt fram att ringa eller maila oss och boka in ett besök. 

Basutställning
Sedan 2013 har vi en helt ny och barnvänlig basutställning. Här kan du lära dig om Hallands olika naturtyper och om de olika fåglarna som trivs där. Hur har fåglarna det under sommarhalvåret då de är i Getteröns naturreservat och ska para sig, bygga bo och föda upp sina ungar? Vilka svårigheter möter dem? Varför flyttar många fåglar och hur går det till? Varför ser olika fåglar olika ut? Det och mycket mer får du svar på i utställningen. Visste du exempelvis att koltrasten är Sveriges nationalfågel?

Tipspromenad ner till Stora Gömslet
För att komma till tipspromenadens första fråga går du söderut. Frågorna sitter på metallstolpar ner till Stora Gömslet. Första frågan hittar du på höger sida av cykel- och gångbanan innan planket vid kanalen. Glöm inte att gå ner på den breda grusgången till höger när du korsat kanalen. Det finns sex kluriga frågor längs vägen och det tar cirka 20 minuter. Tipsblanketter finns i en brevlåda som sitter vid entrén.

Utrustning
För att få mest ut av din skådning är det bra om du har med dig kikare, fågelbok att slå upp i samt krysslista och penna. Låna fågelskådningsutrustning på naturum och ge dig ut på upptäcktsfärd. För skolelever finns det krysslistor för nybörjare med 36 vanliga arter i fågelreservatet. I krysslistan är fågelarterna pedagogiskt ordnade i olika grupper, som kallas ordningar. I de olika ordningarna hittar man fågelarter med liknande utseende och egenskaper. Skoleleverna kan kryssa för de fåglar som han/hon ser under besöket. Hur många fågelkryss lyckas du samla? Boka gärna utrustningen i förväg.

Göm dig och kika
Tack vare de fina gömslena i det täta vasshavet kan du studera fåglarnas färger, former och beteenden på nära håll utan att störa fåglarna. Fåglarna är mycket bra på att upptäcka om någon smyger i buskarna. Därför är det lätt att skrämma iväg dem. Men de tittar inte så noga på sådant som inte rör sig. Om du kikar på fåglar från gömslen i reservatet glömmer de snart att du är inuti.

bearded_reedling-female-blog

Lärarhandledning
Klicka här för att ladda ner skriften Barnens guide till Getteröns fågelreservat.  Om du som lärare vill göra ett studiebesök på naturum kan du använda tubkikarna i kaféet och få hjälp av naturvägledaren med fågelskådningen. Ta gärna en titt i utställningen för att få mera information om fåglarnas liv eller läs mera om fåglar i läshörnan på övervåningen.

Kontaktinformation
Hör gärna av dig till oss på telefon 0340 – 87 510 eller e-post info@naturumgetteron.se innan ditt besök på naturum Getterön även om du inte vill boka in något program. Så hjälper vi gärna till med information och material.