was successfully added to your cart.

Sju sorters blommor

By 20 juni, 2019 Naturum

Midsommar stundar och man blir påmind om den gamla traditionen ”sju sorters blommor”, speciellt i år när naturen exploderar av färg, form och härliga dofter från olika slags blomster.

Förr ansåg man att midsommarnatten hade magiska krafter. Enligt traditionen ska man plocka sju sorters blommor i tystnad och klättra över sju gärdsgårdar. Buketten ska sedan läggas under huvudkudden på midsommarnatten, då skulle man se i drömmen vem man ska leva sitt liv med.

Traditionen lever delvis vidare. Många går ut och plockar blommor till både kransar och midsommarstången.

Själv njuter jag bäst att se de stora haven av blommor, och jag försöker föreställa mig hur det en gång var med blommande ängar i vårt avlånga land. Idag finns bara en bråkdel av ängsmark som fanns för hundra år sedan. De pollinerande insekterna minskar i rasande takt och de inhemska ängsväxterna är viktigare än någonsin.

För mig räcker det att ”plocka” sju sorters blommor med kameran. Jag har inte hjärta att ta blommorna som är så livsviktiga för bin, humlor och andra insekter och djur. Jag tror dessutom att det finns fler som jag som gärna ger sig ut i naturen för att njuta av de underbara blommorna!

Vi på naturum håller stängt midsommarafton och midsommardagen (21 och 22 juni). Väl mött den 23 igen.

Glad midsommar på er alla!