Hur många arter reptiler har vi i Sverige? Ni får 10 sekunder på er att fundera! Rätt svar är.. sex! Tre ödlor och tre ormar. Fyra av dessa går att finna lite här och där i Halland. Både snoken, huggormen, skogsödlan och kopparödlan är vanligare än vad många tror. De två sista, sandödlan och hasselsnoken, är lite lurigare. Här gäller det att ta sig till rätt plats. Tack och lov finns det reservat i Halland där man kan göra en grand slam, alltså se samtliga arter svenska reptiler. Sandsjöbacka uppe i norr är ett sådant reservat. Ni har säkert sett den stora ljungheden när ni kört på E6:an upp mot Göteborg. De öppna markerna har både torra och fuktiga partier och är en perfekt plats för våra krälande vänner. Jag har själv varit där och spanat och har lyckats hitta alla arterna förutom (den förgrymmade!) sandödlan.

Hur känner jag då igen våra reptiler? Tack och lov är det ganska enkelt att skilja på våra ormar och ödlor. Den arter som är svårast att skilja åt är sandödla och skogsödla. Sandödlan är storleken större men det hjälper bara om du vet hur stor en skogsödla blir och hjälper inte alls med unga individer. Våren är en perfekt tid ifall du vill veta att det du såg verkligen var en sandödla. Just nu i april/maj är hanarna vackert grönfärgade, en färg ingen annan svensk reptil har (Dessvärre hade jag ingen bra bild på en sandödla-hane, så ni får hålla till godo med denna vackra honan).

Skogsödla

Sandödla

En annan art som vill att den skall vara svår att arta är hasselsnoken. Snoken är själv ogiftig, men genom att se ut som en huggorm kan den lura rovdjur att lämna den ifred. Är du osäker på om det är en hasselsnok du ser är att titta den i ögat. Hasselsnoken har rund pupill, huggormen elliptisk!

Hasselsnok

Huggorm

Så vad väntar ni på? Ut och spana reptiler! Tre tips är att vara ute en varm solig dag, leta där det inte går för mycket folk och se till att ha med dig en god vän och go-fika!

Happy hunting!
Arvid