was successfully added to your cart.

Räven raskar över isen

By 20 januari, 2019 Naturum

Foto på rävens silhuett – Umdertecknad

För några år sedan gick jag en tidig försommarmorgon i en bokskog. Grönsångare sjöng ikapp med koltrastar, lövsångare och bofinkar. Skogsduvor lät höra sin tvåstaviga, jämrande sång. Nötväckans blandade läten kändes malplacerade i den så melodiska kören av andra fåglar. Det var som om den inte hörde hemma där. Men den struntade väl helt enkelt i vilket. Eftersom det var inventering tittade jag ner på kompassen för att se riktningen. När jag lyfte blicken igen så stod den bara där. Kanske var det bara 15 meter bort. En räv. Den tittade på mig och jag på den. Det var som på film. Som om en kamera zoomade in rävens blick, för att sedan zooma in min, om vartannat.

Just där och då stod vi bara still, både räven och jag, och såg på varandra. Det kändes som om vi hade tittat på varandra i en evighet, men det var kanske bara några sekunder. Vill man se naturen i ett och samma ögonblick kan jag rekommendera att se in i ett par rävögon. Dess blick visar alla känslor på en och samma gång. Det är som om den levt i hundratals år och är något av ett väsen som vet allt. En pälsförsedd sanningssägare på fyra ben.

Nu i skymningen raskade två rävar över isen ute vid Killingatången (långt i väster). Det var läckert att se dem busa runt med varandra i det sista ljuset, samtidigt som de letade efter något ätbart. Vi tackar alla besökare för ännu en härlig helg på naturum!

Allt gott,
Naturvägledare Christopher Gullander