was successfully added to your cart.
 

Öppet dagligen!

Tipspromenad Djurens rekord 2018 – Facit:

 

Fråga 1

Världens snabbaste djur är pilgrimsfalken som kan komma upp i en otrolig hastighet när den dyker. I vilken hastighet kan den komma upp i?

Rätt svar: X. Pilgrimsfalken dyker på en hastighet på 320 km/h.

 

Fråga 2

Djur kan bli väldigt gamla, många har blivit äldre än världens äldsta människa. Vilket slags djur har blivit äldst i världen?

Rätt svar: 2. År 2006 fiskade forskare upp en islandsmussla. Enligt årsringarna i skalet var den född år 1499. Tyvärr dog den vid räkningen och blev därmed 507 år gammal.

 

Fråga 3

Det längsta djuret i världen lever i havet och kan bli upp till 50 meter lång. Vilket djur är det?

Rätt svar: 1. Långsnöret är världens längsta djur och är en slags slemmask. Man är inte riktig säker hur lång den egentligen är, då den sträcker sig och blir jättelång istället för att växa på längden. Långsnöre finns i Sverige längs västkusten.

 

Fråga 4

Bikolibrin Mellisuga helenae är världens minsta fågel. Den lever på Kuba och Isla de la Juventud. Hur liten är den, det vill säga totallängden (näbbspets till stjärtfjädrar)?

Rätt svar: 2. Hanen mäter 57 mm varav hälften är näbb och stjärtfjädrar. Den väger cirka 1,6 gram.

 

Fråga 5

Det finns många giftiga djur i världen och många kan snabbt döda en människa. Vilket är världens giftigaste djur?

Rätt svar: 2. Kubmaneter räknas till världens giftigaste djur, där arterna irukandji och havsgeting sägs vara de farligaste.

 

Fråga 6

Det finns många djur som är duktiga hoppare. Ibland är det svårt att mäta i antal meter och därför pratar man om hur långt djuret kan hoppa i förhållande till sin kroppsstorlek. Världens bästa hoppare frambringar 10 gånger mer kraft i sina ben än något annat studerat djur. Vilket djur är det?

Rätt svar: X. Hoppkräftan kan accelerera till en hastighet av nästan 1000 gånger sin kroppslängd per sekund.

 

Fråga 7

Vissa djur är väldigt stora och väger otroligt mycket. Vilket djur väger mest i världen?

Rätt svar: 1. Blåvalen väger 180–200 ton. Enbart deras tunga väger cirka 2,7 ton.

 

Fråga 8

Trögkryparna (Tardigrada) kan ses som de mest extrema djuren i världen. De kan leva utan mat och vatten i 30 år, de överlever i rymden och klarar av vakuum, strålning och extrema temperaturer. Vilket temperaturintervall kan trögkryparna klara?

Rätt svar: 1. Alla arter av trögdjur klarar inte de mest extrema temperaturerna, men en del kan leva en grad över absoluta nollpunkten (-272°C) och upp till 150°C. Det är ett intervall på 422°C!

 

Fråga 9

Några djur har extrema fångstmetoder för att fånga sin mat. Vissa arter av mantisräkorna (Stomatopoder) har blivit världskända för sin fångstmetod när de jagar snäckor, ostron, krabbor mm. Hur gör de?

Rätt svar: 2. De använder sig av sina beväpnade klor och kallas även ”klubbare”. De kan slå med sin klubba med accelerationen 10 400 g till 23/ms vilket ger en kraft på 1500 newton. Rörelsen alstrar också en tryckvåg som kan paralysera bytet om slaget missar. Kortvarigt blir det en extremtemperatur på flera tusen kelvin. En människas kindtänder kan ha en kraft på 1300 newton.

 

Fråga 10

Många av de svenska fåglarna flyttar under vintern och däribland fågeln som flyttar längst i världen. Silvertärnan är en extremflyttare som flyger flera tusen mil om året. Hur många kilometer flyger den per år?

Rätt svar: X. Silvertärnan flyger cirka 40 000 kilometer per år vilket motsvarar ett varv runt jorden. Tärnan har en livslängd på cirka 30 år, då har den flugit 1,2 miljoner kilometer under sin livstid. Jämförelsevis är det från jorden till månen och tillbaka, 3 gånger!