was successfully added to your cart.
 

Vintersäsong - öppet fredag-söndag

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Örnspaning
Under vintern rör sig många havsörnar i Getteröns fågelreservat för att leta efter mat. Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över reservatet. Följ med på örnspaning med vår naturguide. Det finns även möjlighet att se andra spännande vintergäster i vårt reservat såsom kungsfiskare, smådopping, salskrake, sångsvan och skäggmes. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Vi samlas inne på naturum. Här kan du låna kikare. Örnspaning alla lördagar vid samma tid. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndagar 14.00-14.30
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Floras Sagostig
Kom och vandra längs vår fina sagostig. Längs med vår naturstig får du följa med på Floras äventyr i naturen. På sin väg hem till sitt hus uppe på kullen träffar hon på många spännande växter och djur. Du får klättra upp i ett trastbo, klappa en humla och hälsa på hos Flora i hennes hus. Sagostigen är framtagen i ett samarbete med illustratören Kristina Digman. Fri entré. Trevlig tur!

Alla dagar fr o m 14 december
Tillfällig utställning: Vinterfåglar
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannat kvar här hela vintern. Många är vi som matar fåglar på vintern. Det är på vintern som fåglarna blir mer synliga och söker sig närmare oss människor för att söka efter föda i våra trädgårdar. Arterna är få och låter sig beskådas på nära håll. Besök naturums utställning om vinterfåglar och lär dig mer om våra vanligaste vinterfåglar. I utställningen finns något för hela familjen. Klä ut dig till en vinterfågel, titta in i de olika fågelarternas lunchlådor och kryssa vinterfåglar utanför vårt panoramafönster. Utställningen pågår fram till 31/3. Fri entré.

Söndag 13 januari kl 13.00-14.00
Natur och kultur i Tanzania
Följ med ut på den östafrikanska savannen och njut av dess enorma rikedom på vilda djur. Kom och upplev John Thulins bildvisning med däggdjur, fåglar, reptiler, men även bilder från en massajby, sagoön Zanzibar och storstaden Dar es Salaam. Föreläsare John Thulin är verksamhetsansvarig i Hökälla-grönt arbete och rehab. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 19 januari kl 14.00-15.00
Fågelquiz – om Sveriges fåglar
I naturum Getteröns eget fårgelquiz har du chansen att utmana dig själv och dina vänner i allehanda frågor om fåglar. Vid quizet används en mentometer så du förblir anonym om du inte vinner förstås! Quizmaster för dagen är fågelskådaren Christopher Gullander. Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquiz. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 27 januari kl 13.00-14.00
Vinterfåglar inpå knuten
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannar kvar här hela vintern. Många av dem söker sig till vårt fågelbord. Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige. I samband med vinterfågelräkningen ordnar naturum en vinterfågelguidning där vi tittat på fågelgästerna vid fågelbordet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Fredag 8 februari kl. 14.00-14.30
Sagostund
Kom till vår sagostund på naturum Getterön och lyssna till en saga kopplat till det som pågår i naturen just nu. Efter sagan kan man gå på andjakt i vår utställning, en aktivitet från 2 år. Upptäck även andra barnaktiviteter på naturum. Kryp in i vår fågelholk och läs en bok, spela ett spel, lägg ett fågelpussel eller klä ut dig till en uggla eller en örn. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 10 februari kl 13.00-14.00
Snöleopard och andra vilda djur i Mongoliet
Tänk att kunna sitta bekvämt på låg höjd och spana efter snöleopard. Lammgamen seglar ovanför och på klippan bakom finns det spännande hällristningar. Allt detta är möjligt i västra Mongoliet. En föreläsning med HG Karlsson – reseledare för AviFauna Naturresor. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 17 februari kl 13.00-14.00
Svalbard från valjakt till valskådning
Att besöka Svalbard är att få smaka på Arktis. Det sägs till och med att en människa inte blir sig lik när hen har drabbats av den arktiska bacillen. Men så är det också ett fantastiskt landskap med ett sparsmakat men ändå rikt djurliv som möter besökaren. Vi lägger tonvikten på fåglarna men det handlar även om ögruppens dramatiska historia. Kom och lyssna på Anders Wirdheims reseskildring från Svalbard. Ingen föranmälan. Fri entré.