was successfully added to your cart.
 

Sommaren är här!

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt. Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.00-14.30
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördagar kl 14.00-16.00
Nyfiken på bin?
Honungsbiet är en av mycket få insekter som hålls som husdjur av människan. Pollinering och honungsproduktion gör biet till ett av jordens viktigaste nyttodjur. Besök gärna vår visningsbikupa och ta en titt på hur bina bor. Du kan även ställa dina frågor om bin, honung och hur du själv kan bli biodlare. Fri entré. Drop-in. I samarbete med Varbergs Biodlarförening. Visningsbikupan är bemannad alla sommarlördagar från 12 maj t o m 18 augusti, med undantag för midsommardagen den 23 juni.

Alla dagar
Floras Sagostig
Kom och längs vår fina sagostig. Längs med vår naturstig får du följa med på Floras äventyr i naturen. På sin väg hem till sitt hus uppe på kullen träffar hon på många spännande växter och djur. Du får klättra upp i ett trastbo, klappa en humla och hälsa på hos Flora i hennes hus. Sagostigen är framtagen i ett samarbete med illustratören Kristina Digman. Fri entré. Trevlig tur!

Alla dagar
Tillfälliga utställningar: Fjärilsliv
Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och hur lever de? Passa på att besöka naturum Getteröns sommarutställning om fjärilar och lär dig mer om denna spännande insekt. I utställningen finns något för hela familjen. Utställningen pågår fram till 18/9. Fri entré.

Lördag 7 juli kl 10.00-11.00
Fjärilsvandring
Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vi skådar den varma högsommarens många dagfjärilsarter, guldvingar, blåvingar, gräsfjärilar, pärlemorfjärilar, vitfjärilar och kaxiga små smygare. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 18 juli kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Torsdag 19 juli kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Fredag 20 juli kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Lördag 21 juli kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Söndag 22 juli kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Vad finner jag på en strand?
Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Man finner djur och växter som havet sköljer upp på stranden. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Med oss har vi håvar, vattenkikare och luppar. Vid regn och kraftig blåst flyttar vi in till naturum. Guide Linda Gustafsson tel 070-922 15 50. Välkommen till Barnens badstrand, Varberg. Fri entré. Drop-in.

Onsdag 18 juli kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Torsdag 19 juli kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Fredag 20 juli kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Lördag 21 juli kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Söndag 22 juli kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Vad finner jag på en strand?
Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Man finner djur och växter som havet sköljer upp på stranden. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Med oss har vi håvar, vattenkikare och luppar. Vid regn och kraftig blåst flyttar vi in till naturum. Guide Linda Gustafsson tel 070-922 15 50. Välkommen till Barnens badstrand, Varberg. Fri entré. Drop-in.

Torsdag 19 juli kl 18.00-19.00
Växtvandring
Nu blommar det för fullt. Följ med ut på en vandring med guiden Christer Andersson och se vilka växter som finns att upptäcka under högsommaren. Vi vandrar längs med naturstigen vid naturum. Vi lär oss hur vi kan se vilken växtfamilj en växt tillhör för att lättare kunna hitta den i floran? Vad skiljer den ena växten från den andra? Ingen föranmälan. Fri entré..

Lördag 21 juli kl 13.00-16.00
Bin – naturens trädgårdsmästare
Alla bin behövs, både tambin (honungsbin) och vildbin. Det finns cirka 250 olika arter vilda bin i Sverige. De flesta vilda bin är solitära, vilket innebär att de lever ett och ett och inte i bisamhällen. Följ med på en guidning och bekanta dig med spännande vildbin (kl 13-14). Efteråt kan du bygga din egen biholk (kl 14-16). Även visningsbikupa är bemannad denna dag (kl 14-16). Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag den 29 juli kl 8.00-9.30
Vadarguidning vid Getterövägen
Vid fågeltornsparkeringen som är belägen utmed Getterövägen finns Reino Andersson (tel 0766–318912) som vadarguide på plats för att berätta lite om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. De äldre och färggranna fåglarna börjar nu förenas med alltfler ungfåglar som är senare i sin flyttning. Allt beror dock på om vi har tur med för dagen goda förutsättningarna. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 29 juli kl 13.00-14.00
Fågelquiz – om Sveriges fåglar
I naturums fårgelquiz har du chansen att utmana dig själv och dina vänner i allehanda frågor om fåglar. Vid quizet används en mentometer så du förblir anonym om du inte vinner förståss! Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquiz. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 4 augusti kl 10.00-11.00
Fjärilsvandring
Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Vi skådar den varma högsommarens många dagfjärilsarter, guldvingar, blåvingar, gräsfjärilar, pärlemorfjärilar, vitfjärilar och kaxiga små smygare. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 5 augusti kl 10.00-12.00 vid Femte vik, Varberg
Söndag 5 augusti kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Vad finner jag på en strand?
I samband med Västerhavsveckan, temaveckan för havsmiljön uppmärksammar naturum livet på stranden. Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Med oss har vi håvar, vattenkikare och luppar. Vid regn och kraftig blåst flyttar vi in till naturum. Guide Linda Gustafsson tel 070-922 15 50. Drop-in. Fri entré. För mer information om Västerhavsveckan se www.vasterhavsveckan.se

Söndag 12 augusti kl 10.00-14.00
Västerhavsveckan
I samband med Västerhavsveckan, en temavecka för havsmiljön uppmärksammar naturum det myller av liv som finns under ytan. Flera föreläsare och utställare finns på plats hela dagen.
Föreläsningsschema:

 • Kattegatts Kustvattenråd
  redrag kl 11 (monter kl 10-17)
  Kattegatts Kustvattenråd samverkar kring havsfrågor kring Kattegatt. Under dagen kommer de prata om aktuella frågor kring vår kust och hav.
 • Valar i våra svenska vatten
  Föredrag kl 12
  Valar är fascinerande djur som trots sin storlek sällan ses. Lyssna på marinbiologen Jimmie Lindell om vilka valar vi kan se bryta vattenytan längs våra svenska kuster.
 • Havsnära fåglar i Varberg
  Föredrag kl 13 (Foton 10-17)
  Havet – både det stora öppna och det strandnära – är en livsviktig, men farlig del i många fåglars liv. Plast och frilufts- och badliv är bara några av hoten vi kan hjälpas åt att minska. Naturfotografen Mikael Johansson berättar om fåglarna på stränderna och havet omkring Varberg.
 • Plasten i haven ur EU:s perspektiv
  Föredrag kl 14 (Monter 10-17)
  Plasten i haven är ett flitigt debatterat problem på både lokala och globala nivåer. Stina Lindgren, projektledare på Europa Direkt Halland ger oss en överblick på plasten i haven uifrån ett EU-perspektiv.
 • Oxygene Diving Dykcenter, Göteborg
  Föredrag kl 15 (monter 10-17).
  Vill du se vad som döljer sig djupare under ytan än vad du ser vid snorkling? Som dykare har du möjlighet att betrakta marint liv i sitt naturliga habitat och även hjälpa till att skydda miljön genom bla. skräpplockning och att bli marin faunaväktare! På plats kommer det finnas dykutrustning samt kurserbjudanden.
 • Liv i vatten.
  Hela dagen, kl 10-17
  Upptäck livet under ytan i reservatet på Naturums för dagen egna marina fältstation!
 • Länsstyrelsens arbete för att skydda Hallands vatten.
  Hela dagen, kl 10-17
  Vilka produkter, skräp och kemikalier kan skada vårt vatten? Vid Länsstyrelsens monter kan du testa dina kunskaper och få enkla råd hur du kan hjälpa till. Vi berättar också vad vi gör för att skydda och förbättra olika vattenmiljöer.
 • Naturskyddsföreningen
  Hela dagen, kl. 10-17.
  Kom och prata havs- och miljöfrågor med Varbergs lokala Naturskyddsförening och Havsnätverket Väst!
 • Havsäventyr för barn
  Löpande, kl. 11.30-12.00 och 14.30-15.00
  Havsdjuren har problem och behöver hjälp! Följ med på ett äventyr för barn där ni får träffa räkan och havssköldpaddan och lösa deras kluriga uppgifter!

Lördag 25 augusti kl 10.00-14.00
På spaning efter kryp
Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Drop-in. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 26 augusti kl 9.00-12.00
Ringmärkningsvisning
Följ ringmärkarnas spännande arbete och delta i en workshop för hela familjen, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder visning mellan kl 9-10 vid fågelstationen. Efter visningen kl 10-12 kan du delta i workshopen inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.