was successfully added to your cart.

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar kl 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter besökarnas intresse och kunskapsnivå. Låna kikare och följ med ut i fåglarnas rike. Välkomna!

Söndagar 14.30-15.00
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar 10.00-16.00
Myllrande sandmarker
I sandmark finns en stor artrikedom med många sällsynta och spännande arter. Markernas blommande växter ger mångder av nektar, pollen och frön, som utyttjas som mat av insetker och småkryp. Den varma, lättgrävda sanden passar bra för insekterna att bygga sina bon i. Insekterna blir sedan föda för sandlvande djur som sandödla och fältpiplärka. Idag växer sandmarkerna igen och det finns färre öppna sandmarker kvar. Många växt- och djurarter har trängts undan till de små ytor där öppen sandmarker fortfarande finns kvar. Arbete pågår med att rädda de sandiga markerna så att de återigen får ett myllrande växt- och djurliv. Genom restaureringar har livsmiljöerna för sandmarkernas arter återskapats och förbättras. Sällsynta arter har börjat öka i antal igen och försvunna arter har fått en möjighet att komma tillbaka. Utställningen pågår fram till 30/8. Fri entré.

Tisdag 7 april och torsdag 9 april kl 10.00-11.00
Påsklov: Guidning – Kvitter, ho och hack
Nu är fåglarnas vårkonsert i full gång utanför naturum. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Följ med vår naturvägledare ut i vårnaturen och lär dig mer fåglarnas olika läten. Vi provar även på att trumma som hackspettarna, hoa som ugglorna och lär oss fågelramsor som hjälper dig att känna igen de olika fågelmelodierna. Först till kvarn om platserna, max 50 personer. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 19 april kl 9.00-10.00
Fågellyssning – vad hör vi?
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sinvårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång i naturum Getteröns närområde under ledning av vår naturvägledare. Ingen föranmälan. Först till kvarn om platserna, max 50 personer. Fri entré.

Söndagen 10 maj kl 10.00-16.00
Himleåns dag
Besök och utforska platser längs Himleån, från havet till dess övre delar. Upptäck fåglar, fiskar, spännande historia och mycket annat. Himleåns dag anordnas av Varbergs kommun tillsammans med aktörer längs med Himleån. Under dagen pågår många aktiviteter längs med ån. I samband med arrangemanget bjuder naturum Getterön på bland annat föredrag, fågelguidning och tipspromenad. För programmet i sin helhet se www.visitvarberg.se. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 17 maj kl 9.00-10.00
Fågellyssning – vad hör vi?
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång i naturum Getteröns närområde under ledning av vår fågelguide. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 31 maj kl 13.00-14.00
På spaning efter kryp
Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Vi tittar även på småkrypen i lupp och undersöker bland annat håriga ben och fasettögon. Ingen föranmälan. Fri entré.