was successfully added to your cart.

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt.
Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.30-15.00
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Tipspromenad: Insikter om insekter
Insekter utgör den artrikaste djurgruppen inom landdjur. Man känner till drygt 1 300 000 landdjursarter i världen och cirka 900 000 av dem är insekter. Trots att insekter är så vanliga, vet många inte mycket om dem. Hur mycket kan du om insekter? Vet du namnet på Sveriges största dagfjäril? Hur många facetter har en trollslända på facettögonens yta? Och hur snabbt flyger den snabbaste insekten i världen? Längs naturstigen finns 10 frågor. Naturstigen är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Utmana dig själv. Tipsblanketter finns inne på naturum. Facit finns på www.naturumgetteron.se. Fri entré. Lycka till.

Lördagar kl 14.00-16.00
Nyfiken på bin?
Honungsbiet är en av mycket få insekter som hålls som husdjur av människan. Pollinering och honungsproduktion gör biet till ett av jordens viktigaste nyttodjur. Besök gärna vår visningsbikupa och ta en titt på hur bina bor. Du kan även ställa dina frågor om bin, honung och hur du själv kan bli biodlare. Fri entré. Drop-in. I samarbete med Varbergs Biodlarförening. Visningsbikupan är bemannad alla sommarlördagar från 18 maj t o m 24 augusti, med undantag för midsommardagen den 22 juni.

Alla dagar
Tillfällig utställning – Minimonster
I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade porträtt visar en sällan skådad verklighet av håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka flicksländor täckta av daggens droppar. Det blir som en upptäcktsfärd till en okänd civilisation – en civilisation som finns mitt ibland oss. En utställning som tilltalar alla i familjen. Utställningen pågår fram till 1 september. Fri entré.

Söndag 21 juli kl 12.00-13.00
Sagostund – Humle, en livsviktig figur
Visste du att det finns många olika sorters humlor, som till exempel stormhattshumla och jordsnylthumla? Visste du att humlor bara sticks om de måste försvara sig? Och att de är jätteviktiga för att vi ska få frukt och grönsaker att äta? Detta och mycket mer får du lära dig i den här boken om jordhumlan Humle och hans äventyr. Kom och lyssna till barnboksförfattaren Catharina Brandt, som gästar naturum och läser och signerar sin nya bok om humlor. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 21 juli kl 13.00-14.30
Humlesafari
Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna och får lära dig hur humlans år ser ut. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 28 juli kl 9.00-10.00
Vadarguidning
Vid väggömslet som är belägen vid Getterövägen hittar du fågelguiden Reino Andersson (tel 0766–318912). Vi kommer att titta på de äldre vadarfåglarnas vackra högsommardräkter och prata om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 28 juli kl 13.00-14.30
Växtvandring
Nu blommar det för fullt. Följ med ut på en vandring med guiden Christer Andersson och se vilka växter som finns att upptäcka under hög-sommaren. Vi vandrar längs med naturstigen vid naturum Getterön. Vi lär oss hur vi kan se vilken växtfamilj en växt tillhör för att lättare kunna hitta den i floran? Vad skiljer den ena växten från den andra? Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 3 augusti kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Söndag 4 augusti kl 13.00-15.00 vid Barnens badstrand, Varberg
Västerhavsveckan: Vad finner jag på en strand?
Möt oss på stranden och följ med på en upptäcktsfärd utmed strandkanten. Att vandra längs med havsstranden är alltid en rolig upplevelse. Man finner djur och växter som havet sköljer upp på stranden. Vi letar strandfynd och lär oss vad det är vi hittar. Vi har håvar, vattenkikare och luppar med oss. Vid regn och kraftig blåst flyttas aktiviteten inomhus till naturum Getterön. Guide Moa Pettersson tel 070-9236676. Välkommen och möt oss vid barnens badstrand, Varberg. Drop-in. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 11 augusti kl 13.00-14.00
Västerhavsveckan: Fåglar som indikatorer på havets hälsotillstånd
Vad händer under havsytan? Det är inte alltid lätt att följa utan kräver oftast stora insatser. Men i viss mån kan fåglarna berätta om havets hälsotillstånd. De kan ses som indikatorer på det som sker under ytan och avslöja såväl positiva som negativa förändringar. Kom till naturum och lyssna till Anders Wirdheims spännande föreläsning om fåglar som indikatorer. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 18 augusti kl 8.00-12.00
Ringmärkningsvisning
Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen Ringmärk en fågel, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen mellan kl 10-12 kan ni delta i workshopen Ringmärk en fågel inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation.

Söndag 25 augusti kl 9.00-10.00
Vadarguidning
Vid fågeltornsparkeringen som är belägen utmed Getterövägen finns Reino Andersson (tel 0766–318912) som vadarguide på plats för att berätta lite om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. De äldre och färggranna fåglarna börjar nu förenas med alltfler ungfåglar som är senare i sin flyttning. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 25 augusti kl 13.00-14.30
På spaning efter kryp
Följ med på småkrypsvandring kring naturum! Här får du träffa många av de småkryp som annars gömmer sig under löven på marken, under barken på ett träd och inuti en gammal stubbe. Naturen kryllar av småkryp, men alla är inte insekter! Vad skiljer en insekt, en spindel och en gråsugga åt? För att artbestämma småkryp måste man först räkna antalet ben, sex eller åtta stycken? Ingen föranmälan. Fri entré.