was successfully added to your cart.

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt.
Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.30-15.00
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar f r om 1 april
Tipspromenad: Insikter om insekter
Insekter utgör den artrikaste djurgruppen inom landdjur. Man känner till drygt 1 300 000 landdjursarter i världen och cirka 900 000 av dem är insekter. Trots att insekter är så vanliga, vet många inte mycket om dem. Hur mycket kan du om insekter? Vet du namnet på Sveriges största dagfjäril? Hur många facetter har en trollslända på facettögonens yta? Och hur snabbt flyger den snabbaste insekten i världen? Längs naturstigen finns 10 frågor. Naturstigen är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Utmana dig själv. Tipsblanketter finns inne på naturum. Facit finns på www.naturumgetteron.se. Fri entré. Lycka till.

Alla dagar fr o m 14 december
Tillfällig utställning: Vinterfåglar
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannat kvar här hela vintern. Många är vi som matar fåglar på vintern. Det är på vintern som fåglarna blir mer synliga och söker sig närmare oss människor för att söka efter föda i våra trädgårdar. Arterna är få och låter sig beskådas på nära håll. Besök naturums utställning om vinterfåglar och lär dig mer om våra vanligaste vinterfåglar. I utställningen finns något för hela familjen. Klä ut dig till en vinterfågel, titta in i de olika fågelarternas lunchlådor och kryssa vinterfåglar utanför vårt panoramafönster. Utställningen pågår fram till 31/3. Fri entré.

Lördagar kl 14.00-16.00 f r o m 18 maj
Nyfiken på bin?
Honungsbiet är en av mycket få insekter som hålls som husdjur av människan. Pollinering och honungsproduktion gör biet till ett av jordens viktigaste nyttodjur. Besök gärna vår visningsbikupa och ta en titt på hur bina bor. Du kan även ställa dina frågor om bin, honung och hur du själv kan bli biodlare. Fri entré. Drop-in. I samarbete med Varbergs Biodlarförening. Visningsbikupan är bemannad alla sommarlördagar från 18 maj t o m 24 augusti, med undantag för midsommardagen den 22 juni.

Alla dagar f r o m 5 april
Tillfällig utställning – Skogen Kallar
Fågel som människa som grässtrå, alla bär vi ett universum inuti, magiskt och förunderligt lika varandras. Sandras virkresa började med en livmoder och har sedan dess fortsatt att förvirkligats inåt och utåt till macrovärldar och microuniversum. Intressesfären innefattar anatomi & biologiska processer och det magiska i att vara människa. Denna utställning innehåller broderier och verk i blandteknik och textila skulpturer, med ett fokus på skogen, jorden, vattnet och det föränderliga livet. Ett återkommande tema är det växande, livgivande och att leva ett liv i samklang med naturen och i våra egna inre universum. Tron på människans inre godhet och viljan att skapa en frisk planet är en genomgående röd tråd. Utställningen pågår fram till 31/5. Fri entré.

Söndag 17 mars kl 13.00-14.30
Föreläsning – 50 år med fiskgjusar
I 50 år har flera häckningsplatser för fiskgjusar följts i mellersta Halland. Under dessa år har man följt ungproduktionen och ringmärkt ett stort antal ungar. Detta skildras i en ny film, producerad av Göran Johansson, som visas idag av Göran och Thomas Andersson, ordförande i Falkenbergs Ornitologiska Förening och en av eldsjälarna i fiskgjuseprojektet. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 30 mars kl 19.30-21.30
Nyfiken på stjärnhimlen?
Ikväll klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation Earth Hour. Under en timme släcker man ner så mycket det går över hela världen som en manifestation för miljön. För vår del betyder det även en tydligare stjärnhimmel. I samband med Earth Hour ordnar naturum en föreläsning om vår stjärnhimmel. Efter föreläsningen går vi ut och tittar på stjärnhimlen. Ta gärna en fika i kaféet, som har kvällsöppet. I samarbete med Hallands Astronomiska Sällskap. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 31 mars kl 13.00-14.30
Föreläsning – Kartorna i Handbook of Western Palearctic Birds
I Handbook of Western Palearctic Birds, Passerines (Shirihai & Svensson, 2018) finns ett helt nyproducerat kartmaterial som visar häckning, övervintring och viktigaste flyttrutter för alla arter. Helt nytt är dessutom att fågelarternas olika raser markerats direkt i kartan för bästa överskådlighet. Tillsammans med Magnus Ullman tittar vi närmare på bland annat gränserna för västra Palearktis, vilka källor man använder för att avgöra en fågels utbredning, utbredningsgränserna för fåglarnas olika raser samt vad man mer kan läsa ut ur kartorna. Förutom själva kartorna visas också fina foton på spännande fågelarter. En av de nyligen splittrade arter där ny kunskap vuxit fram är iberisk gransångare. Vi avslutar med en genomgång av hur man känner igen denna svåra art. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 7 april kl 10.00-16.00
Vårfåglarnas dag
Kom och möt vårens fåglar i Getteröns naturreservat. Skärfläckorna har anlänt tillsammans med stora flockar gäss, svanar och andra sjöfåglar. Under dagen firar vi vårens ankomst och att fåglarna återvänder till oss från sydligare länder. Vi ordnar bland annat fågelbildvisning, fågelguidning, kikarförevisning och roliga aktiviteter för barn. För programmet i sin helhet se www.naturumgetteron.se. Fri entré. Välkommen ut till våren!

Söndag 14 april kl 11.00-15.00
Frigörande virkning
Är du intresserad av att virka kreativt? Kom till naturum Getterön och virka tredimensionella skulpturer under handledning av virkerskan och konstnären Sandra Magnusson. Sandras är känd för sina stora textila skulpturer, broderier och verk i blandteknik med ett fokus på naturen. Intressesfären innefattar anatomi & biologiska processer och det magiska i att vara människa. Passa även på att besöka vår tillfälliga utställning, där Sandra Magnusson ställer ut sina konstverk under perioden 5/4 – 31/5. Ingen föranmälan. Drop-in. Fri entré.

Påsklov: Tisdag 16 april och torsdag 18 april kl 10.00-11.00
Nybörjarskådning för familjer
Hur listar man egentligen ut vilken fågel som man har fått syn på? Följ med vår naturvägledare ut på en guidning för hela familjen. Kanske får vi se en nykläckt gässling, världens snabbaste djurart, pilgrimsfalken eller vår stiliga symbolfågel skärfläckan. Allt kan hända i fåglarnas värld. Ingen föranmälan. Fri entré.

Påsklov: Onsdag 17 april och fredag 19 april kl 10.00-13.00
Tjo, vad det blir livat i holken
Naturen vaknar till liv och snart är flyttfåglarna här igen. Det är många fåglar som ska bygga bo under våren och många fåglar har idag svårt att hitta lämpliga boplatser. Vi kan hjälpa till att lösa deras bostadsbrist genom att sätta upp fågelholkar. Kom till naturum och bygg din egen fågelholk. Material och verktyg finns på naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. Drop-in.

Söndag 21 april kl 9.00-10.00
Fågelsångsvandring
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång på i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 28 april kl 9.00-10.00
Vadarguidning
Vid väggömslet som är belägen vid Getterövägen hittar du fågelguiden Reino Andersson (tel 0766–318912). Vi kommer att tillsammans titta på vårens häckande och rastande vadare och prata om hur man skiljer våra vanligaste vadare åt. Allt beror dock på om vi har goda förutsättningarna för dagen. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 12 maj kl 9.00-10.00
Fågelsångsvandring
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång på i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 19 maj kl 13.00-14.30
Fjärilsvandring
Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vi skådar vårens dagfjärilsarter, guldvingar, blåvingar, praktfjärilar, vitfjärilar och kaxiga små visslare. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Ingen föranmälan. Fri entré.