was successfully added to your cart.
 

Naturupplevelser ute & inne

 

Folk & Fåglar 17/9

Föreläsningar | aktiviteter | guidningar

 
 

Naturupplevelser ute & inne

 
 
 
1
1

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt. Passar bra även för barnfamiljer. Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.00-14.30
Guidning i fågelutställningen – Att flyga högt
Följ med på en guidning i vår utställning om fågellivet i Halland. Här kan du lära dig mera om fåglarnas spännande liv och få en inblick i fåglarnas liv i reservatet. Vi avslutar guidningen vid panoramafönstret och spanar efter fåglar i reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela våren. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger under våren. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar f r o m 17/9
Fotoutställning – Jubileumsutställning med Sveriges främsta naturfotografer
Föreningen Naturfotograferna grundades 1966 och har verkat i över 50 år. Naturfotograferna består av 130 medlemmar. Alla med sina specialiteter och uttrycksätt. Det är med intresse för naturens motiv som Sveriges främsta naturfotografer samlats under en organisation, med rätt att sätta /N efter sitt namn. En kvalitetsstämpel. I utställningen på naturum Getterön finns bilder från 85 av föreningens medlemmar representerade, som tillsammans bjuder dig på ett spännande mångfald av bildupplevelser. Utställningen pågår fram till 30/11. Fri entré.

Alla dagar
Tipspromenad – Myter om djur
Har du någon gång klippt itu daggmaskar eller undrat om fladdermössen verkligen är blinda? Längs med naturstigen hittar du tio påståenden om djur. Gör dig redo att avslöja de vanligaste myterna om djur. Tipsfrågorna hittar du längs med naturstigen, som är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Tipsblankett finns vid naturumdisken inne på naturum. Lär dig de vanligaste blommande växterna. Vi har markerat dessa med skyltar längs med naturstigen. Fri entré. Trevlig tur

Söndag 3 september kl 14.00-16.00
Svampens dag
Nu är det full fart i skogen. Svampens dag firas med svamputställning på naturum. Kom och ta en titt på såväl ätliga som giftiga svampar. Ta gärna med egna svampar och ställ frågor till svampkännaren Sven Dahlbom som lovar reda ut begreppen! Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg och Studiefrämjandet.

Lördag 2 september kl 10.00-11.00
Spindelvandring
Något som fascinerar (och skrämmer) många är spindlar. För den riktigt modige finns en spindelvandring i naturum Getteröns närområde. Den kunniga spindelexperten Hans Lindqwist berättar om de åttabenta varelserna och deras värld. Vågar du följa med…? Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 6 september kl 17.00-18.00
Svampar i Varberg med omnejd
Vill du veta mer om vilka svampar som finns i Varberg med omnejd är du välkommen till naturum Getterön. Sven Dahlbom berättar och visar bilder. Även då kan du ha med dig svampar som du vill få artbestämda. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg och Studiefrämjandet.

Lördag 9 september kl 12.00-15.00
Geologins dag
Under Geologins dag kan du lyssna på intressanta föreläsningar inom ämnet. Kl 12.30 föreläser Tekn. Dr Lars Landin om Vår jord – en skapelseberättelse. Kl 14.00 föreläser Professor Leif Johansson om Hallands berggrund – en 1000 miljoner år lång resa. Under dagen gästas naturum även av geologibussen, där du kan lära dig mer om geologi. Kom och titta på fossil, bergarter och mineral. Studera vackra kristaller i mikroskop. Ta gärna med stenar du undrar över. I samarbete ned Hallands Geologiklubb och Science Safari.

Lördag 16 september kl 11.00-13.00
Avloppet
Var med och fira den nya överföringsledningen genom att springa det 16,4 km långa loppet Avloppet. Ställ upp som lag eller spring hela sträckan själv. Avloppet går längs VIVAB:s överföringsledning med start i Limabacka och målgång vid naturum Getterön, ett av Nordeuropas fågelrikaste område. Passa på att få en fågelguidning i Getteröns naturreservat. Fågelguidningar ges vid följande tider under dagen kl 11 och 13. Mer info om loppet hittar du på www.vivab.info/avloppet. I samarbete med VIVAB, Styrud, Varbergs GIF och Friskis och Svettis i Varberg.

Söndag 17 september kl 8.00-16.00

Folk och Fåglar
Under hösten vänder flyttfåglarna tillbaka till vinterkvarteren vid Västeuropas kuster, på Afrikas savanner eller, som silvertärnan, i drivisen runt Antarktis. Då är Getterön i Varberg som en stor flygplats, där vägarna korsas för resande på många olika rutter. Kom till naturum Getterön den 18 september och skåda höstens flyttande fåglar! Tusentals rastar då i fågelreservatet för att ladda upp inför den fortsatta resan. Vi bjuder på fågelguidningar, föreläsningar, kikarförevisningar, ringmärkningsvisningar och roliga aktiviter för barnen. Fri entré. För hela programmet se www.folkochfåglar.se