was successfully added to your cart.
 

Bildspel om årstiderna på Getterön

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt. Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.00-14.30
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördagar kl 14.00-16.00
Nyfiken på bin?
Honungsbiet är en av mycket få insekter som hålls som husdjur av människan. Pollinering och honungsproduktion gör biet till ett av jordens viktigaste nyttodjur. Besök gärna vår visningsbikupa och ta en titt på hur bina bor. Du kan även ställa dina frågor om bin, honung och hur du själv kan bli biodlare. Fri entré. Drop-in. I samarbete med Varbergs Biodlarförening. Visningsbikupan är bemannad alla sommarlördagar från 12 maj t o m 18 augusti, med undantag för midsommardagen den 23 juni.

Alla dagar
Tipspromenad – Djurens rekord
Vilket djur är tyngst i världen? Hur liten är världens minsta fågel egentligen? Stämmer det att kungskobran är världens giftigaste djur? Längs med naturstigen hittar du tio frågor om djur. Gör dig redo att fascineras och förvånas över djurens världsrekord. Tipsfrågorna hittar du längs med naturstigen, som är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Tipsblankett finns vid naturumdisken inne på naturum. Fri entré. Trevlig tur.

Alla dagar f r o m 24 mars
Tillfällig utställning: Åkulla bokskogar – träd och människor
En fotoutställning om Åkulla bokskogar av Mikael Stenström (Länsstyrelsen), i samarbete med Näringslivs- och destinationskontor, Varbergs kommun och Intresseföreningen Åkulla bokskogar. Tanken med utställningen är att visa på den skönhet som finns i bokskogarna och inspirera till besök. Under sommaren startar på försök en busslinje till området, och i utställningen finns information om bussen tillsammans med tips på besöksmål och aktiviteter. Mikael Stenström arbetar sedan tio år tillbaka som reservatsförvaltare och har jobbat med både naturvård och friluftsliv i området. Utställningen pågår fram till 27/5. Fri entré.

Söndag 18 mars kl 13.00-14.00
Föreläsning: Fantastiska ugglor och hur man hittar dem
Ugglorna är en av fågelvärldens mest fascinerande medlemmar, men få människor har någonsin sett en livs levande uggla mer än på TV. Trots detta lever flera arter tätt inpå oss. I detta föredrag går Varbergsbon och naturfotografen Mikael Johansson igenom vilka ugglor som kan ses i och omkring staden, samt tips på hur man kan få syn på dem. Dessutom visar han höjdpunkter från andra möten med lite ovanligare ugglor i kommunen. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 21 mars kl 17.00-19.00
Sötvatten – en värld av liv
Fotografen och filmaren Johan Hammar bjuder på en unik multimediaföreställning om våra svenska sötvatten. I tre år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, bäckar och våtmarker och det myller av liv som finns vid våra vatten. Sällan fotograferade arter och miljöer får liv med Johans engagerande och kunniga berättande. Innan föreläsningen kan ni ta del av en ”minimässa” i foajén. Här finns möjlighet att dyka ner i vatten utan att bli våt med ett 360 VR headset, ta del av en fotoutställning av Johan och titta på liv i vatten i stereoluppar. Ta gärna en fika i kaféet, som har kvällsöppet. I samarbete med Studiefrämjandet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Lördag 24 mars kl 19.30-21.30
Nyfiken på stjärnhimlen?
Ikväll klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation Earth Hour. Under en timme släcker man ner så mycket det går över hela världen som en manifestation för miljön. För vår del betyder det även en tydligare stjärnhimmel. I samband med Earth Hour ordnar naturum en föreläsning om vår stjärnhimmel. Efter föreläsningen går vi ut och tittar på stjärnhimlen. Ta gärna en fika i kaféet, som har kvällsöppet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Tisdagen 3 april kl 18.00-20.00
Föreläsning: Vingar över Falsterbo
P-G Bentz från Falsterbo Fågelstation kommer till naturum Getterön för att visa bilder och berätta om Falsterbonäsets natur. Det kommer att handla om allt från flyttfåglar, fågelflyttning och verksamheten vid fågelstationen till faunan och floran i naturreservaten där det framgångsrika arbetet för att säkra häckningen för skärfläckorna i Sveriges största koloni är centralt. Ingen föranmälan. Fri entré.

Påsklov: Fredag 6 april och lördag 7 april kl 10.00-13.00
Tjo, vad det blir livat i holken
Naturen vaknar till liv och snart är flyttfåglarna här igen. Det är många fåglar som ska bygga bo under våren och många fåglar har idag svårt att hitta lämpliga boplatser. Vi kan hjälpa till att lösa deras bostadsbrist genom att sätta upp fågelholkar. Kom till naturum och bygg din egen fågelholk. Material och verktyg finns på naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. Drop-in.

Lördag 21 april kl 9.00-11.00
Hur och varför räknas Getteröns fåglar?
Under några förmiddagstimmar följer vi med Reino Andersson till Lassaberget och naturums omgivningar. Han har räknat och inventerat fåglar på Getterön under många år och berättar lite om hur det går till och vad det har lett fram till. Samling utanför naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.

Måndag 23 april kl 8.30-9.30
Fågelsångsvandring
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång på i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 25 april kl 18.00
Föreläsning: Får, ull och kläder
Textilkonstnären Kerstin Paradis Gustafsson är ullspecialisten från Trulsa utanför Varberg som skrivit mer än tio böcker om ull. På naturum ska hon bland annat berätta för oss konsumenter om alla fördelarna med vårt urgamla textilmaterial. ”Det finns lika många fårraser som hundraser. Det gäller att välja den ull som passar dig bäst”, säger hon. Hon ger oss också gärna tips på hur vi ska sköta våra ullplagg. Kerstin Paradis Gustafsson tilldelades Region Hallands kulturpris 2017. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg.

Lördag och söndag 5-6 maj kl 10.00-16.00
Vårfåglarnas helg
Kom och möt vårens fåglar i Getteröns naturreservat. Skärfläckorna har anlänt tillsammans med stora flockar gäss, svanar och andra sjöfåglar. Under dagen firar vi vårens ankomst och att fåglarna återvänder till oss från sydligare länder. Vi ordnar bland annat fågelbildvisning, fågelquiz, fågelguidning, kikarförevisning och roliga aktiviteter för barn. I vår trädgård grillar vi korv och säljer fika. För programmet i sin helhet se www.naturumgetteron.se. Fri entré. Välkommen ut till våren!

Söndag 6 maj kl 8.00
Småris – en liten pärla vid Svarten
Följ med på en guidad utflykt till vackra Småris. En plats som har det bästa av det mesta; död ved i ädellövskogen, gräsmarker i den igenväxande fasen med bl a ögontröst och kartfjärilar, en orörd mosse och en liten tjärn. Olika ekosystem att bevara och aktivt vårda för framtiden. Samling vid naturums p-plats för samåkning. Kontakt Lars Hellsborn tel 0760-438704. Ingen föranmälan. Fri entré! I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg

Lördag 12 maj kl 14.00-15.00
Fjärilsvandring
Under sommarhalvåret flyger ett drygt 100-tal dagfjärilsarter i vårt land. Med sin intensiva färgrikedom sprider de stor glädje. Men vad heter de och var hittar man dem? Vi skådar vårens dagfjärilsarter, guldvingar, blåvingar, praktfjärilar, vitfjärilar och kaxiga små visslare. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om fjärilar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Måndag 14 maj kl 8.30-9.30
Fågelsångsvandring
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång på i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 19 maj kl 10.00-11.00
Humlesafari
Följ med på humlesafari! Våra lurviga vänner humlorna tillhör några av de viktigaste av naturens pollinatörer. På denna exkursion får du lära dig att känna igen flera av arterna och får lära dig hur humlans år ser ut. Vi fångar in humlor och tittar närmare på deras fina detaljer. Vid dåligt väder blir det istället bildvisning om humlor. Ingen föranmälan. Fri entré.

 

Tisdag 22 maj – torsdag 24 maj kl 9.00-14.00
Färg och form i fåglarnas värld
I ett samarbete med Varbergs kommun och Varbergs Ornitologiska Förening erbjuder naturum Getterön alla elever i årskurs 5 i Varberg till en spännande dag på temat färg, form och funktion i fåglarnas värld. Skolevenemanget erbjuds 22-24 maj, mitt under fåglarnas flyttningsperiod när fågellivet på Getterön är som rikast. Förhandsanmälan! För anmälningsblankett se naturumgetteron.se

Måndag 28 maj kl 8.30-9.30
Fågelsångsvandring
Under häckningssäsongen framför många fågelarters hannar sin vårsång. Fåglar använder ljud för att kommunicera, varna för fara och locka till sig en maka. Även om du inte ser fåglarna kan du ofta höra deras rop och sånger. Kom och lyssna till vårens fågelsång på i naturum Getteröns närområde under ledning av fågelguiden Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré.