was successfully added to your cart.

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar 9.00-10.00
Fågelmorgon
Vill du lära dig mer om fåglar? Följ med oss ut och bekanta dig med det unika fågellivet i Getteröns naturreservat. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Getterön erbjuder utmärkta möjligheter till fågelskådning året runt.
Samma guidning ges samma tid alla lördagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndagar 14.30-15.00
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Tillfällig utställning – Minimonster
I John Hallméns fotografier får vi uppleva krypens värld i makroperspektiv. Närgångna och kraftigt uppförstorade porträtt visar en sällan skådad verklighet av håriga flugor, slitna skalbaggar och färgstarka flicksländor täckta av daggens droppar. Det blir som en upptäcktsfärd till en okänd civilisation – en civilisation som finns mitt ibland oss. En utställning som tilltalar alla i familjen. Utställningen pågår fram till 1 september. Fri entré.

Alla dagar f r o m 22 september
Tillfällig utställning – Instagramtävling
Under sommarhalvåret vistas vi mycket i naturen och fångar då gärna våra naturupplevelser på bild. Naturum Getteröns egen instagramtävling har genererat i många fina bilder från Sveriges natur. Juryn bestående av representanter för Varbergs Fotoklubb och Varbergs Ornitologiska Förening har valt ut fem finalister bland 100-tals vackra bidrag. Nu presenteras dessa finalistbilder i en utställning på naturum Getterön. Vinnaren presenteras och tilldelas pris under vårt evenemang Folk och Fåglar 22/9. Under utställningsperioden röstas även besökarnas favorit fram bland de utställda finalisterna. Kom till naturum och njut av den gångna sommarens finaste naturögonblick. Utställningen pågår fram till 20/10. Fri entré.

Söndag 8 september kl 8.00-12.00
Ringmärkningsvisning
Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen Ringmärk en fågel, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen kl 10-12 kan ni delta i workshopen Ringmärk en fågel inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation. Ringmärkningen är väderberoende och vid
regn är visningen inställd.

Söndag 15 september kl 14.00-17.00
Fotosafari vid Getteröns naturreservat
Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel 070-622 61 21) lär vi oss fånga fågelreservatets vida vyer. Tekniken att fotografera öppna landskap med hjälp av utsnitt, bildvinkel och intressepunkter, med mål att i bild kunna framhäva storslagna områden med sitt signum och sin karaktär. Samling vid på naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.

Lördag 21 september kl 9.30-16.00
Akvarellkurs
Både du som är helt nybörjare och du som målat lite på egen hand är välkommen. Vi går igenom material, papper, färger och penslar. Du får pröva olika tekniker såsom vått-i-vått, lager-på-lager och maskering. Komposition, färglära och teknik. Ledare: Märit Gustafsson. Kursavgift och materialkostnader tillkommer. Anmälan senast 9/9 till Studiefrämjandet tel 0340-201080 eller www.studieframjandet.se/halland.

Söndag 22 september kl 10.00-16.00
Evenemang: Folk och Fåglar
Under hösten vänder flyttfåglarna tillbaka till vinterkvarteren vid Västeuropas kuster, på Afrikas savanner eller, som silvertärnan, i drivisen runt Antarktis. Då är Getterön i Varberg som en stor flygplats, där vägarna korsas för resande på många olika rutter. Kom till naturum Getterön och skåda höstens flyttande fåglar! Tusentals rastar då i fågelreservatet för att ladda upp inför den fortsatta resan. Vi bjuder på fågelguidningar, föreläsningar, kikarförevisningar, ringmärkningsvisningar och roliga aktiviteter för barnen. Fri entré på alla aktiviteter. I samarbete med Varbergs Ornitologiska Förening och Studiefrämjandet. För hela programmet se www.folkochfåglar.se

Söndag 22 september kl 14.00-17.00
Fotosafari på västra Getterön
Tillsammans med naturfotografen Patrik Leonardsson (tel 070-622 61 21) lär vi oss fånga kustens magi. Vi utnyttjar Getteröns intressanta geologiska klippformationer för att skapa landskapsbilder som ger kusten dess karaktär i detta område. Samling vid den stora parkeringen längst ut på Getterön. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 29 september kl 13.00-14.00
Föreläsning – Digiscoping
Lär dig att skapa snyggt och kreativt material med digiscoping. Digiscoping är sedan många år tillbaka en klassisk och enkel metod att dokumentera sina fågelfynd. Men vad de flesta förmodligen inte är medvetna om är hur oerhört långt tekniken har utvecklats med dagens fantastiska tubkikare och mycket kompetenta kompakta systemkameror. Kowas ambassadör André Julinder bjuder in dig till ett inspirerande föredrag om hur man skapar snyggt och kreativt material genom digiscoping. André är specialiserad på videoskapande genom digiscoping och kommer att ge sina bästa tips samt visa upp sina senaste verk från fågelmarkerna. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 6 oktober kl 13.00-14.30
Föreläsning – Hönshjärna, delat föräldraskap och magnetkompass
Magnus Ullman bjuder på en smygtitt på fåglarnas hemliga liv. En fågel – vad är det egentligen? Så välbekant… men tittar man lite närmare ställs man snart inför existentiella frågor som Att vara fågel – hur är det? Och Att vara människa – hur är det? Eller att vara älg? Sjöelefant? Frågor som gläntar på dörren till vilka personligheter som egentligen döljer sig bakom alla fjädrarna. Genom att göra en jämförelse med oss själva, det vill säga däggdjuren, och en del andra djur klarnar bilden lite kring frågan vad en fågel är. Eller en människa. Ett föredrag med många fängslande bilder som uppskattas av fågelskådare och andra naturintresserade – men ännu mer av dem som är allmänt nyfikna på vad som rör sig i vår omvärld. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 13 oktober kl 8.00-12.00
Ringmärkningsvisning
Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen Ringmärk en fågel, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen kl 10-12 kan ni delta i workshopen Ringmärk en fågel inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation. Ringmärkningen är väderberoende och vid regn är visningen inställd.

Tisdag 29 oktober & Torsdag 31 oktober 8.00-12.00
Höstlov – Ringmärkningsvisning
Vart tar fåglarna vägen om hösten? Ringmärkning av fåglar har gett oss svaren. Under dagen får vi följa ringmärkarnas spännande arbete och delta i workshopen Ringmärk en fågel, där du får prova på hur det är att vara ringmärkare. Vi erbjuder en ringmärkningsvisning mellan kl 8-10 vid fågelstationen. Efter visningen kl 10-12 kan ni delta i workshopen Ringmärk en fågel inne på naturum. Vi samlas vid fågelstationen intill naturum. Ingen föranmälan. Fri entré. I samarbete med Getteröns fågelstation. Ringmärkningen är väderberoende och vid regn är visningen inställd.

Onsdag 30 oktober & Fredag 1 november kl 11.00-12.00 & 13.00-16.00
Höstlov – Spännande spindlar
Visst är stora spindlar med håriga ben läskiga? Spindlar väcker känslor, fascinerar och ibland skrämmer. Under höstlovet kan du komma till naturum och upptäcka lagom läskiga spindlar. Vi ger oss ut på spindeljakt och undersöker spindelnät i naturen kring naturum. Vår naturvägledare visar och berättar om spindlarnas spännande värld. Du kan även få en ansiktsmålning, med en lagom läskig spindel och pyssla på spindeltemat. Spindelguidningen ges kl 11-12 medan pyssel och ansiktsmålning pågår kl 13-16. Du kan också ge dig ut på en spännande skattjakt under dagen. I vårt närområde finns en skatt gömd. Fri entré på alla aktiviteter. Ingen föranmälan.