was successfully added to your cart.

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Lördagar & söndagar kl 9.00-10.00
Örnspaning
Under vintern rör sig många havsörnar i Getteröns naturreservat för att leta efter mat. Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över reservatet. Följ med på örnspaning med vår naturvägledare. Det finns även möjlighet att se andra spännande vintergäster såsom kungsfiskare, smådopping, salskrake, sångsvan och skäggmes. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Vi samlas vid naturum. Här kan du låna kikare. Guidningen ges samma tid alla lördagar och söndagar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndagar 14.30-15.00
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela året. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar f r o m 1 december
Tillfällig utställning – Havsörnens rike
Getterön har blivit havsörnens rike. Havsörnen har kommit tillbaka på ett sätt som ingen trodde var möjligt för bara 25 år sedan. Utställningen tar sin utgångspunkt i magnifika närbilder på havsörnarna i Getteröns naturreservat från fågelskådarprofilen Mikael Nord. I ett samarbete med organisationen ÖRN-72, som arbetar för bevarandet av örnar, presenterar vi en utställning om och med havsörnarna på Getterön. Besök utställningen och lär dig mer om vår magnifika rovfågel. Hur jagar havsörnar? Vad äter de? Var bor de? Utställningen pågår fram till 23/2. Fri entré.

Söndag 17 november kl 13.00-14.00
Föreläsning – Natur och friluftsliv för alla
Hur genomförs friluftspolitiken i Halland? Rik tillgång till natur, ideella organisationers engagemang och en väl underhållen infrastruktur behövs för att vi ska kunna utöva friluftsliv. Riksdagen har därför satt upp 10 mål för att stärka svensk friluftspolitik. För att omvandla målen till praktiska åtgärder behövs en stark samverkan speciellt på kommunal och regional nivå. Länsstyrelsen friluftsstrateg Conradin Weindl berättar hur detta arbete går till i Halland. Efter en introduktion av nuläget är det fritt fram för en öppen diskussion. Vad tycker du det är som krävs för att utveckla friluftslivet i Halland? Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 24 november kl 10.00-16.00
Grön julmarknad
Ge bort miljövänliga klappar i år! På naturums julmarknad hittar du hantverk, design, konst samt mat och dryck från lokala producenter, konstnärer och konsthantverkare. Kom och njut av den vackra vinternaturen vid naturum, skåda fåglar i vassen och ta en god julfika i vårt kafé. Fri entré.

Lördag 14 december kl 10.00
Varbergs lucia besöker naturum
När vinterns mörker omsluter oss skrider Lucia med sitt följe in och fyller naturum med ljus och sång. Kom och njut av Varbergs vackra luciatåg som besöker naturum kl 10.00. Efteråt kan du få hjälp av vår fågelguide att spana efter havsörn i reservatet genom vårt panoramafönster. I kaféet kan du köpa luciafika. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 12 januari kl 10.00-11.00
Skäggmesar i vassen
I Getteröns naturreservat finns ett stort vassområde. En karaktärsart är för området skäggmesen, och det är också den som är vårt mål idag. Skäggmesen som dök upp i Sverige först på 1960-talet är en livlig och häftig fågel som känns exotisk på våra breddgrader med sin långa stjärt, den kanelbruna kroppen och hanens blåa huvud med svart mustaschteckning. Dessutom har den ett för arten omisskännligt plingande läte: ”Pling, plong, pling” som ljuder inifrån vassen. Självklart kommer vi även att titta på andra fåglar som dyker upp vår väg. Vi träffas utanför naturum. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 19 januari kl 13.00-14.00
Föreläsning – Örnar
Sture Orrhult och Claes-Göran Ahlgren, från föreningen ÖRN-72 kommer och berättar om örnarnas nuvarande situation i Västsverige med utblickar i övriga Norden, och om de insatser som gjorts som till exempel örnmatning och ringmärkning. ÖRN-72 är en ideell sammanslutning som har till målsättning att arbeta för bevarandet av en livskraftig örnpopulation i Norden. Ingen föranmälan. Fri entré

Söndag 26 januari kl 13.00-14.00
Föreläsning – Etiopiens vackra natur
Christer Andersson har utforskat Etiopien. Nu visar han bilder på landets varierade och vackra natur. Här hittar man höga bergstoppar på över 4 000 meter, häftiga fågelarter och många av de traditionella afrikanska djuren såsom lejon, elefanter, bufflar och antiloper. Kom och lär dig mer om landet som blivit en populär naturresedestination. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 2 februari kl 13.00-14.00
Vinterfåglar inpå knuten
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannar kvar här hela vintern. Många av dem söker sig till vårt fågelbord. Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige. I samband med vinterfågelräkningen ordnar naturum en vinterfågelguidning där vi tittar på fågelgästerna vid fågelbordet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 9 februari kl 13.00-14.00
Föreläsning – Naturen i Härjedalen
Göran Johansson har varit i Härjedalen ett tjugotal gånger och nu visar han foton ifrån sina fjällvandringar och ni får uppleva Härjedalens natur och djur både från marken och luften. Det utlovas härliga foton på djur, natur samt en del växter. Ingen föranmälan. Fri entré.

Söndag 16 februari kl 13.00-14.00
Pippipoddens fågelquiz
Vill du lära dig mer om fåglar och fågelskådning? Välkommen att delta i Pippipoddens fågelquiz. Quizmasters för dagen är pippipoddens egna Christopher ”Gullet” Gullander och Anders ”Widde” Wirdheim. Det kommer att bli väldigt roligt. Fina priser väntar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Tisdag 18 februari & torsdag 20 februari kl 10.00-11.00
Sportlov – Kroknäbbar
Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över Getteröns naturreservat. Hur jagar havsörnar? Vad äter dom? Var bor dom? Lär dig mer tillsammans med vår naturvägledare. Vi spanar efter kroknäbbarna genom panoramafönstret och tar en titt på vår havsörnsutställning. Ingen föranmälan. Fri entré.

Onsdag 19 februari & fredag 21 februari kl 13.00-14.00
Sportlov – Familjequiz
Vill du lära dig mer om fåglar? I naturum Getteröns kluriga quiz har du chansen att utmana dig själv och din familj i olika frågor om fåglar. Vid quizet används en mentometer så du förblir anonym om du inte vinner förstås! Det kommer att bli både roligt och lärorikt. Fina priser väntar. Anta utmaningen och kom till naturum Getteröns fågelquiz. Ingen föranmälan. Fri entré.