was successfully added to your cart.
 

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Alla lördagar och söndagar kl 9.00–10.00
Örnspaning
Under vintern rör sig många havsörnar i Getteröns fågelreservat för att leta efter mat. Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över reservatet. Följ med på örnspaning med vår naturguide. Det finns även möjlighet att se andra spännande vintergäster i vårt reservat såsom kungsfiskare, smådopping, salskrake, sångsvan och skäggmes. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Vi samlas vid naturumdisken på naturum. Här kan du låna kikare och fågelbok. Ingen föranmälan. Fri entré. Guidningen ges alla lördagar och söndagar vid samma tid. Med undantag 23/12 och 24/12 samt 30/12 och 31/12 då vi har stängt.

Söndagar 14.00-14.30
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela våren. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger under året. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Tipspromenad – Myter om djur
Har du någon gång klippt itu daggmaskar eller undrat om fladdermössen verkligen är blinda? Längs med naturstigen hittar du tio påståenden om djur. Gör dig redo att avslöja de vanligaste myterna om djur. Tipsfrågorna hittar du längs med naturstigen, som är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Tipsblankett finns vid naturumdisken inne på naturum. Fri entré. Trevlig tur.

Söndag 14 januari kl 13.00-14.00
Fågelquiz – om Sveriges fåglar
I naturum Getteröns eget fågelquiz har du chansen att utmana dig själv och dina vänner i allehanda frågor om fåglar. Det blir både bildfrågor och allmänna frågor om fåglar på olika nivåer. Tävla i lag på 3–5 personer. Vinn fina priser bl.a. presentkort i butiken och kaféet. Quizmaster för dagen är fågelskådaren Christopher Gullander. Ingen föranmälan. Fri entré

Fredag 19 januari kl 11.00-11.30
Sagostund
Kom till vår sagostund på naturum Getterön och lyssna till en saga kopplat till det som pågår i naturen just nu. Efter sagan kan man gå på andjakt i vår utställning, en aktivitet från 2 år. Upptäck även andra barnaktiviter på naturum. Kryp in i vår fågelholk och läs en bok, spela ett spel, lägg ett fågelpussel eller klä ut dig till en uggla eller en örn. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 21 januari kl 13.00-14.00
Föreläsning: Studenten på tundran
Harald Ris spenderade sommaren 2017 i östra Sibirien för att leta efter Sveriges vanligaste fågel – lövsångaren. Där fick han vara med om häftiga naturupplevelser, oförglömliga fågelmöten och spännande möten med fågelforskare. Kom och lyssna till Haralds berättelser från tundran. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 28 januari kl 13.00-14.00
Vinterfåglar inpå knuten
De flesta fåglar som häckar i vårt land lämnar oss under vintern. Men en liten del stannar kvar här hela vintern. Många av dem söker sig till vårt fågelbord. Sista helgen i januari genomförs som vanligt den årliga fågelräkningen vid fågelbord runt om i Sverige. Det är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening. I samband med vinterfågelräkningen ordnar naturum en vinterfågelguidning där vi tittat på fågelgästerna vid fågelbordet. Fri entré. Ingen föranmälan.

Lördag 3 februari kl 11.00-15.30
Föreläsning och workshop i skarvsöm
En teknik som på 1700-talet användes till att göra bröllopsdynor i Halland, Småland, Västergötland och Skåne. Tekniken är enkel och inga förkunskaper krävs. Föredraget kostar 100 kr och workshopen 450 kr eller föredrag och workshop sammanlagt 500 kr. Anmäl dig senast 20 januari, till Studiefrämjandet Halland 0340-201080 eller www.studieframjandet.se/halland

Söndag 11 februari kl 13.00-14.00
Föreläsning: Ugglor i Varberg
Varbergsornitologen Bo Kanje har satt upp tusentals holkar i Varbergs kommun. I dessa holkar häckar bl.a. ugglor, som han i åratal inventerat och ringmärkt. Kom och lyssna på Bosses spännande möten med dessa fåglar. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 18 februari kl 13.00-14.00
Föreläsning: Flyttningens genetik
Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, förekommer med en sydlig och en nordlig underart i Sverige. Dessa är utseendemässigt och genetiskt mycket lika men har visat sig ha olika flyttvägar och övervintringsområden i Afrika. Tack vare nya molekylära metoder har Max Lundberg, forskare på Lunds universitet, och hans kollegor lyckats kartlägga lövsångarens arvsmassa och utforskat genetisk variation över artens omfattande utbredningsområde från västra Europa till östligaste Ryssland. Under föredraget berättar Max om de genetiska skillnaderna de hittar mellan sydliga och nordliga lövsångare, och hur dessa kan utöka vår förståelse om genetiken bakom fåglars flyttning. Fri entré. Ingen föranmälan.

Söndag 25 februari kl 13.00-14.00
Föreläsning: Nattens tysta vingslag
Kom och lyssna på naturfotografen Per Leijströms berättelser om våra underbara svenska ugglor. Att fotografera ugglor ställer krav på både tålamod och en hel del annat. Att få fotografera och uppleva de olika uggleindividerna på nära håll i deras naturliga miljö är upplevelser som värderas högt och med ödmjukhet. Ugglor är kloka djur men också respektingivande. Fri entré. Ingen föranmälan.