was successfully added to your cart.
 

Naturupplevelser ute & inne

 
 
1
1

Hela programmet

Vid frågor kontakta oss under info@naturumgetteron.se eller ring 0340-87510.
Ingen anmälan och fri entré om inget annat anges.

Alla lördagar och söndagar kl 9.00–10.00
Örnspaning
Under vintern rör sig många havsörnar i Getteröns fågelreservat för att leta efter mat. Havsörnen är vår största rovfågel och en mäktig syn när den svävar över reservatet. Följ med på örnspaning med vår naturguide. Det finns även möjlighet att se andra spännande vintergäster i vårt reservat såsom kungsfiskare, smådopping, salskrake, sångsvan och skäggmes. Guidningen anpassas efter deltagarnas intresse och kunskapsnivå. Vi samlas vid naturumdisken på naturum. Här kan du låna kikare och fågelbok. Ingen föranmälan. Fri entré. Guidningen ges alla lördagar och söndagar vid samma tid. Med undantag 23/12 och 24/12 samt 30/12 och 31/12 då vi har stängt.

Söndagar 14.00-14.30
Här och nu i reservatet
Hur många fågelarter kan vi hitta från panoramafönstret på en dryg halvtimme? Det finns alltid något att titta på. Kom hit och följ årstidernas växlingar genom att titta på fågellivet. Låna kikare och en krysslista som du kan fylla i direkt, så hjälps vi åt att hitta fåglarna. Vi börjar guidningen med en kortare introduktion i utställningen om vilka fåglar som brukar uppträda på reservatet. Samma guidning ges samma tid alla söndagar. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar
Skattjakt
Ge dig ut på en spännande skattjakt i naturen. I naturums närområde finns en skatt gömd. Genom att svara rätt på frågorna kommer du vidare och slutligen till skatten som ligger gömd. Svara på frågorna och hitta fram till skatten samtidigt som du lär dig mer om djur och natur. Skattjakten pågår under hela våren. Gillar du skattjakt? Då kan du komma tillbaka och delta i skattjakten flera gånger under året. Vi byter ut frågor, ledtrådar och skattgömma i månadsskiftet, varje månad. Ingen föranmälan. Fri entré.

Alla dagar f r o m 17/9
Fotoutställning – Jubileumsutställning med Sveriges främsta naturfotografer
Föreningen Naturfotograferna grundades 1966 och har verkat i över 50 år. Naturfotograferna består av 130 medlemmar. Alla med sina specialiteter och uttrycksätt. Det är med intresse för naturens motiv som Sveriges främsta naturfotografer samlats under en organisation, med rätt att sätta /N efter sitt namn. En kvalitetsstämpel. I utställningen på naturum Getterön finns bilder från 85 av föreningens medlemmar representerade, som tillsammans bjuder dig på ett spännande mångfald av bildupplevelser. Utställningen pågår fram till 30/11. Fri entré.

Alla dagar
Tipspromenad – Myter om djur
Har du någon gång klippt itu daggmaskar eller undrat om fladdermössen verkligen är blinda? Längs med naturstigen hittar du tio påståenden om djur. Gör dig redo att avslöja de vanligaste myterna om djur. Tipsfrågorna hittar du längs med naturstigen, som är markerad med rödmålade stolpar (ca 1,6 km lång, tar ca 30 min att gå). Tipsblankett finns vid naturumdisken inne på naturum. Fri entré. Trevlig tur.

Lördag 11 november kl. 11.00-14.00
Fiber blir tråd
”Tråden som symbol finns det massor att säga om – livstrådarna är starka på olika sätt.” Föreläsning om fiber och tråden, om olika spinnmetoder och vilken tråd som passar till olika tekniker, slända, spinnrock eller långrock. Det kommer också finnas tid för att prova på att spinna på slända. Kom och lyssna till ullexperten Kerstin Paradis Gustafsson. Avgift: 200 kr/person. Anmälan senast 3 november till Studiefrämjandet 0340-201080 eller www.studieframjandet.se/halland

Fredag 17 november kl 11.00-11.30
Sagostund på naturum
Kom till vår sagostund på naturum Getterön och lyssna till en saga kopplat till det som pågår i naturen just nu. Efter sagan kan man gå på andjakt i vår utställning, en aktivitet från 2 år. Upptäck även andra barnaktiviter på naturum. Kryp in i vår fågelholk och läs en bok, spela ett spel, lägg ett fågelpussel eller klä ut dig till en uggla eller en örn. Fri entré. Ingen föranmälan.

Lördag 18 november kl 10.00-15.30
Akvarellkurs
Kom och lär dig hur man målar rost och fåglar med akvarellfärg. Teknikövningar och färglära. Inga förkunskaper krävs. Kursen riktad till alla som vill pröva på att måla akvarell. Kostnad 400 kr. Materialkostnader tillkommer. Anmälan senast 6 november till Studiefrämjandet 0340-201080 eller www.studieframjandet.se/halland

Onsdag 22 november kl 18.00-19.00
Föreläsning: Havets natur i Varbergs kommun
Följ med under havsytan! Bo Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen i Halland berättar om naturen på bottnarna utanför Varbergs kust. I samarbete med Naturskyddsföreningen i Varberg och Studiefrämjandet.

Söndag 3 december kl 10.00-16.00
Miljövänlig julmarknad
Ge bort miljövänliga klappar i år! På naturums julmarknad hittar du hantverk, design, mat och dryck från lokala producenter och konsthantverkare. Kom och njut av den vackra vinternaturen ute på naturum, skåda fåglar i vassen, träffa tomten, julpyssla och ta en god julfika i vårt kafé. Fri entré. Välkommen.

Onsdag 6 december kl 18.00-20.00
Föreläsning: Om fåglars färger och färgsignaler
Staffan Andersson är evolutionsbiolog och beteendeekolog vid Göteborgs Universitet, och studerar färg och färgkommunikation hos fåglar. Med exempel från sin egen och andras forskning ger han en introduktion till fåglarnas rika färgvärld, med bland annat ultraviolett färgseende, och de strukturer och pigment som ger upphov till fjäderdräkter av alla regnbågens färger. Den egna forskningen handlar främst om variation och evolution av praktdräkter och hos en grupp Afrikanska vävarefåglar, så det blir en hel del bilder och skrönor från resor och fältarbete kors och tvärs i Afrika. I samarbete med Varbergs Ornitologiska Förening och Studiefrämjandet.

Söndag 10 december kl 10.00
Varbergs Lucia besöker naturum
När vinterns mörker omsluter oss skrider Lucia med sitt följe in och fyller naturum med ljus och sång. Kom och njut av Varbergs vackra luciatåg som besöker naturum kl 10.00. Efteråt kan du få hjälp av vår naturguide att spana efter havsörn i reservatet genom vårt panoramafönster. I kaféet kan du köpa luciafika. Ingen föranmälan. Fri entré.