was successfully added to your cart.

Hösten har intagit Varberg

By 8 augusti, 2019 Naturum

Vattenpölarna låg spegelblanka. Det luktade lite halvsunkigt. Naturen var fuktig. Det skvallrade om en blöt natt. Och det var det, med råge! Lassabackarondellen som ligger precis på andra sidan järnvägen om naturum, den blev översvämmad under onsdagens kväll. Ryktet säger också att det sprutade vatten från vissa brunnar. Det blir klart så när kraftiga skurar kommer tätt inpå varandra. Man förstår också att naturen behöver det, då endast små pölar finns kvar av gårdagens nederbörd.

Med lite regn kan också fåglar landa tillfälligt. Jag bestämde mig för att ta en sväng till vassgömslet för att se om där fanns lite vadare. Precis utanför gömslet satt en sävsparv och lockade. Vassen vajade stillsamt i vinden. Tyvärr hördes inga skäggmesar.

Inne i gömslet satt flera personer som hade haft samma tanke som jag. En drillsnäppa kom och landade på en sten. En enkelbeckasin smög i vattenkanten precis nedanför. Det var dock fler människor än fåglar på platsen. Jag gick vidare.

Vid obsplatsen blev jag visad en fiskgjuse. Den satt och hade en fin utkik från en högre stople. Kanadagässen hade intagit sandreveln vid Himleåns mynning. En havsörn satt på gräset och beundrade detta goda smör-gås-bord.

Reservatet är i intensiv grön färg. Himlen har haft ett grått täcke i flera gråa nyanser under dagen. Hösten har intagit Varberg.

/ Linnea