was successfully added to your cart.

Föreläsning och workshop: Varroaresistenta bin – räddningen för biodlingen?

By 1 april, 2016 Naturum

I morgon, lördagen 2 april, kl. 9:30-15  är det föreläsning och workshop med Erik Österlund. Erik har arbetat med biavel för att få fram varroaresistenta bin som, utan att använda kemiska bekämpningsmedel, kan reducera antalet varroakvalster i våra bikupor. I samarbete med Varbergskretsens Biodlarförening och Studiefrämjandet. Varmt välkomna! Fri entré och ingen föranmälan.

Det livsviktiga biet

Nu har det hänt lite saker i fågelvärlden och ett stort inflöde av svarthakade buskskvättor och brandkronade kungsfåglar i de södra delarna av landet. Det är egentligen inte så konstigt då de vid denna tid på året de vanligtvis kommer från Europa. Båda arterna upptäcktes i måndags i Varbergsområdet när det var vackert väder. En honfärgad svarthakad buskskvätta hittades vid Träslövsläge, söder om Varberg, en brandkronad kungsfågel hane vid VOF-huset och dessutom visade en svart rödstjärt upp sig utanför naturums panoramafönster. Vilken dag!

Idag har man sett ännu en brandkronad kungsfågel ute på Gubbanäsan. Den satt längst ut i buskaget, där man brukar stå och skåda havsfåglar. Den blir andra individen i vårt område, vad vi känner till. Första kentska tärnan dök upp för två dagar sedan. Rödbenorna kom också i veckan och vårens första gransångare har börjat sjunga. Snart kan man ut och lyssna på fåglars sång. Vi har härliga tider framför oss!

// Linnea, naturvägledare