was successfully added to your cart.

Ett vattenfyllt reservat

By 30 september, 2016 Naturum

För tredje dagen i rad blåser det längs med västkusten. Idag är det en medelvind på 10 m/s, igår var det uppe på 13 m/s. Under hård blåst kan spännande fåglar komma närmre kusten. Albatrossen som sågs tidigare i september har varit tillbaka nu i svenska vatten under dessa blåsiga dagar. Den upptäcktes utanför Bohuslän i förrgår. Dagen därpå sågs den på förmiddagen utanför Oslo. Då flög den i sydöstlig riktning mot Sverige. Mycket riktigt sågs den några timmar senare norr om Lysekil. Detta var andra gången den flyger från Bohuslän upp till Norge och sedan tillbaka mot Sverige igen. Och i skrivande stund vet man inte var den är.

Andra fåglar som setts under de senaste dagarna har bland annat varit havssulor, bredstjärtad labb, fjällabb, brednäbbad simsnäppa, klykstjärtad stormsvala och grålira.

Ute i reservatet är det högt vattenstånd. Gässen har dessa tre dagar fått hitta andra tillhåll under dagen. En del har envist försökt hitta en bit mark att sitta på, på norra sidan av reservatet.  På den sidan har även dagens tre havsörnar, som trotsat vinden, hållit till.

Vinden har redan mojnat sedan nattens busoväder. Den ska ytterligare avta till helgen.

Man får hoppas att det blåst in spännande fåglar som kan upptäckas nu i helgen, lagom till mångas ledighet.

/Linnea
naturvägledare

reservatet6