was successfully added to your cart.

En morgon fylld av fågelsång

By 10 maj, 2019 Naturum

Åh vilken morgon! Det pirrade i kroppen när jag närmade mig naturum. Solen var på ett gott humör och värmde både mig och naturen. Vinden försvann under natten och vattnet låg som en spegel ute i reservatet. Sånt väder får mig alltid på gott humör!

Jag tog min kikare och ställde mig vid observationsplatsen. Till min lycka fanns det några svartsnäppor kvar ute i bassängen. Flera snäppor anlände igår under regnet, men vädret tillät aldrig någon fotografering. Idag gick det bättre. Några av svartsnäpporna var på god väg att få sin kolsvarta dräkt (se video), andra var i en gråare skrud.

De gick tillsammans med gluttsnäppor, brushanar, rödbenor och skärfläckor. Alla flitigt födosökande. På närmsta strandängen satt ett stenskvättepar. Hannen flög och snappade en fluga medan honan satt en bit bort och tittade.

Runt mig ljöd fågelsång. Två törnsångare satt i varsin buske och duellerade. Jag befann mig mittemellan dem. Lövsångaren sjöng längre bort, likaså ärtsångaren. Gräshoppsångaren som varje år brukar sjunga vid personalparkeringen var igång även denna morgon. Bakom obsplatsen fanns minst två rödstjärtshanar och sjöng på varsin sida av stigen. Och där kom den omisskännliga strofen från en sångare som vi fortfarande gått och väntat på – näktergalen. Nu är den äntligen här!

Backsvalorna flög över brinken och verkar äntligen vara sugna att börja på sitt bobygge. Minst två par har visat intresse och satt sig på brinkens vägg. Än har jag inte sett dem gräva, men kanske håller de på i skrivande stund?

Verkligen en fantastisk morgon. Det känns som ett nyuppvaknande. Inte bara för mig men även för fåglarna. Låt oss nu hoppas att det håller i sig!

/ Linnea