was successfully added to your cart.

Att äta eller ätas

By 6 september, 2020 Naturum

Varje dag är det kämpigt för naturens invånare. Det är överlevnad det handlar om,  för att hitta föda eller undvika att själv bli det. Under morgonen fick jag uppleva ett sådant intensivt ögonblick i reservatet, detta stod mellan en ung stare och en pilgrimsfalk. Pilgrimsfalken hade sållat ut sitt byte ur en flock starar och hade ställt in siktet på en ung individ, som snart skulle få kämpa för sitt liv. Dessa två kunde följas under en stund samtidigt som de flög allt närmare gömslet där jag stod. Falken var nära flera gånger att ta staren i sina klor. I mitt huvud kunde jag höra trumvirveln som går när spänningen stiger. När jag trodde att det var kört för staren så fortsatte denna beslutsamt fram, rakt in i gömslet och tvärnitade innan en vägg. Pilgrimsfalken däremot, denne fick ta till höjden och inse sitt nederlag för denna gång. Medan falken fortsatte bort mot flygfältet, antagligen besviken för att frukosten sluppit undan, satt staren och kunde andas ut intill mig i gömslet. Nu hade du tur, sa jag fylld av spänningen som tills nyligen varit stor. Tänk om man hade varit en stare i sitt förra liv.

Mvh

Pontus, naturvägledare

 

Flock med starar. Foto: Kaj Krutfelt