was successfully added to your cart.

Ännu ett fynd!

By 5 juni, 2019 Naturum

Man vet aldrig vad man kan vänta sig när man varje morgon kommer gåendes och ser naturums välbekanta panoramafönster som blickar ut över reservatet.

Idag var inget undantag. Runt 13-tiden fick jag ett samtal från Reino Andersson, en känd Varbergsskådare. Jag frågade om han hade hittat den svarthuvade måsen och som svar får jag ”ja den ligger här, men jag har hittat något ännu roligare!”. Det visade sig att han tillsammans med Bengt Persson lyckats hitta ett dvärgmåspar som visar tydliga tecken att de vill häcka här.

Dvärgmåsen är en liten mås. Utseendemässigt är den lik en skrattmås. Den har ett helsvart huvud, likt en huva, och storleken är betydligt mindre än skrattmåsen. Den är relativt ovanlig häckfågel i Sverige då den häckar på Gotland, Västerbotten och Norrbotten. Det betyder med andra ord att denna möjliga häckning är sensationell!

Ett otroligt roligt fynd. Vi kommer så klart att följa upp paret som ligger på skärfläckeön, norra spetsen som ligger närmast fågeltornsparkeringen.

Den svarthuvade måsen har legat ute på den andra ön, rakt ut från stora gömslet. Rostanden har befunnit sig på norra sidan av reservatet, ganska nära Himleåns mynning.

Solen skiner och studenterna i stan kan inte ha önskat sig ett bättre väder. Fortsatt trevlig dag!

/ Linnea